понеділок, 18 серпня 2008 14:52

У Києві відкрилася Міжнародна книжкова виставка-ярмарок

У Києві відкрилася Міжнародна книжкова виставка-ярмарок

У Києві відкрилася четверта Міжнародна книжкова виставка-ярмарок, в якій беруть участь близько 200 видавництв.

Організатором виставки, яка продовжиться до 21 серпня, виступили Державний комітет телебачення і радіомовлення України і державне підприємство "Дирекція фестивально-виставкової діяльності".

Як відзначив на прес-конференції в понеділок перший заступник розділу Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський, з кожним роком в Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку беруть участь все більше видавництв.

"Якщо подивитися на тематичну палітру книг, то ми можемо побачити дуже серйозні поліпшення в українському книговидавництві", - відзначив А.Мураховський.

При цьому він підкреслив, що на сьогоднішній день в Україні видається 1,2 книг в рік на одного жителя країни, тоді як в Європі цей показник складає від 6 до 8 книг.

За словами першого замглави Держкомтелерадіо, одним з основних чинників, які гальмують розвиток української книги, є відсутність мережі книжкових магазинів. Так, в Києві з 200 таких магазинів, які були за часів СРСР, на сьогоднішній день залишилися всього 44.

А.Мураховський підкреслив, що уряд робить все можливе для розвитку українського книговидавництва. Так, на сьогоднішній день є розпорядження Кабінету міністрів, покликане сприяти розвитку мережі книжкової торгівлі.

У свою чергу заступник розділу Держкомтелерадіо Василь Шевченко відзначив, що на сьогоднішній день діє міжвідомча комісія з книговидавництва і розповсюдження книг, яку очолює віце-прем"єр Іван Васюник.

Дана міжвідомча комісія розробила комплекс заходів, згідно з якоми найближчими роками випуск книг на одного жителя України повинен збільшитися до 3-3,5 штук на рік. Також передбачається, що кількість книжкових магазинів повинна збільшитися до 2,5 тисяч.

За даними Книжкової палати України імені Івана Федорова, в першому півріччі поточного року зареєстровано 8,9 найменувань українських книг і брошур загальним тиражем 20,6 млн. екземплярів.

В.Шевченко підкреслив, що уряд України має намір просуватися на шляху розвитку українського книговидавництва тільки економічними заходами. Зокрема, передбачається впровадження пільгового кредитування для книговидавництв. З цією метою регіональні відділення Держкомтелерадіо збирають інформацію про об"єм необхідних кредитів.

Держкомтелерадіо також розробили ряд законопроектів, які передбачають продовження пільг для українських книговидавців, а також введення преференцій для книговидавництв при проведенні конкурсів на оренду приміщень, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрилася Міжнародна книжкова виставка-ярмарок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі