понеділок, 24 листопада 2008 19:38

У Китаї знайшли кістку Будди

Китайські археологи знайшли в Нанкіні мініатюрну ступу, в якій поміщений священний для буддистів фрагмент черепа Сиддхарти Гаутами, Будди Шакьямуні. Знахідка була зроблена ще в серпні, її перенесли в музей, але тільки в кінці листопада показали пресі. Проте, як пише газета The Telegraph, до відкриття пагоди може пройти ще немало часу.

Археологи виявили не тільки ступу, але і стелу, на якій міститься її опис. У нім мовиться, що усередині ступи поміщено два ковчеги - золотий і срібний. У золотом лежить кістка Будди. Попереднє обстеження показало, що усередині ступи дійсно знаходяться дві невеликі металеві скриньки.

Опис дерев"яної ступи, прикрашеної сріблом, золотом, кольоровим склом і янтарем, співпадає з описом ступи, дарованої індійським царем Ашокою (273 -232 роки до нашої ери) храму Чангань, розташованому на території Нанкіна. Ашока, за переказами, розклав прах Будди в 84 тисячі ковчега і розіслав їх по буддійських обителях. 19 з них потрапили до Китаю.

Якщо достовірність нанкинської реліквії підтвердиться, то місто стане одним з найважливіших центрів буддизму в Китаї. У 2009 році в розташованому недалеко від Нанкіна місті Уси, де встановлена найбільша бронзова статуя Будди, пройде Другий усесвітній форум буддистів.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї знайшли кістку Будди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі