пʼятниця, 23 листопада 2007 16:10

У Іспанії моляться на портрет легенди поп-арту Енді Уорхола (ФОТО)

У мадридському культурному центрі Casa Encendida проходить виставка робіт Енді Уорхола "Уорхол як Уорхол". Деякі відвідувачі готові молитися на портрет культового художника.

Енді Уорхол (англ. Andy Warhol, псевдонім; справжнє ім"я - Андрій Ворхола; 6 серпня 1928 - 22 лютого 1987) - культова персона в історії поп-арту і сучасного мистецтва в цілому.


Уорхол народився в Піттсбурзі (штат Пенсільванія, США), в сім"ї емігрантів - українців з села Мікова, тоді Австро-Угорщина, а зараз - в Стропковський район північно-східної Словаччини. Він став рано проявляти таланти в мистецтві і вивчав комерційне мистецтво в Інституті технології Карнегі в Піттсбурзі. Він не завжди добре вчився в коледжі і часто залишався не зрозумілим своїми однолітками і керівниками. Після закінчення освіти в 1949 році він переїхав до Нью-Йорка і почав успішну кар"єру в ілюстрації журналів і в рекламі. Він став добре відомим завдяки своїм ексцентричним чорнильним малюнкам взуття, виконаними у вільному стилі, з навмисними плямами.

1962 року Уорхол створив сенсаційну серію полотен, на яких були зображені, часто в кричущих кольорах, банки консервів і кока-коли. Радикальні арт-критики відразу звернули на них увагу, заявивши, що твори молодого художника майстерно розкривають вульгарність, порожнечу і безликість західної культури масового споживання. Згодом Уорхол став створювати більш епатажні твори, такі як виконані в кислотній манері образи кумирів сучасного суспільства: Мерлін Монро, Міка Джаггера, Мао Цзедуна. Поговорювали, що як "останній штрих" Уорхол просив своїх коханців помочитися на подібний "витвір мистецтва". Скандальна репутація Уорхола сприяла зростанню цін на роботи з цієї серії. В даний час ринкова вартість картин Уорхола нерідко вимірюється десятками мільйонів доларів.

У другій половині 1960-х Уорхол став виявляти цікавість до кіно. Фільми, зняті ним разом з Полом Моріссі, - перша ластівка сексуальної революції. Більшість з його кіноробіт - більш менш безсюжетні фільми, тривалістю до 25 годин, протягом яких на екрані бродять голі учасники Уорхолової "фабрики", на зразок Джо Далессандро та Ідді Седвіг. Паралельно з експериментами з любительським кіно Уорхол створює і продюсує першу альтернативну рок-групу - The Velvet Underground. Він також виступив дизайнером обкладинок ряду концептуальних альбомів, наприклад, "Sticky Fingers" групи The Rolling Stones. Навколо Уорхола склалася особлива субкультура молоді, одна з учасниць якої - феміністка Валері Соланас - в 1968 р. вистрілила в "учителя", важко поранивши його. Хоча життя Уорхола вдалося врятувати, протягом двох подальших років він залишався інвалідом, а в 1987 році помер від наслідків цього поранення. Брати перевезли тіло художника до Пітсбургу для поховання в Українській Греко-Католицькій церкві Св. Духу.

Фото: Reuters

"Газета по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «У Іспанії моляться на портрет легенди поп-арту Енді Уорхола (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі