середа, 15 вересня 2010 11:15

У Грузії примусово вивчатимуть англійську, а російську "оптимізують"

Автор: Фото: Reuters
  Саакашвілі йде з першокласниками після церемонії відкриття Першого дзвоника
Саакашвілі йде з першокласниками після церемонії відкриття Першого дзвоника
У Грузії у вівторок, 15 вересня, розпочався новий навчальний рік у загальноосвітніх школах.

Як пише Інтерфакс, президент Михайло Саакашвілі привітав з початком навчання школярів у селі Дігомі в околицях Тбілісі, подарувавши першокласникам нетбуки, у пам"ять яких завантажені всі підручники, а також пізнавальні ігри.

За інформацією міністерства освіти Грузії, у цьому навчальному році нетбуки безкоштовно отримають три тисячі першокласників. У майбутньому році такі подарунки будуть зроблені усім першокласникам, яких в Грузії близько 50 тисяч.

Новий навчальний рік у Грузії ознаменувався низкою нововведень. Зокрема, шкільна освіта відтепер ділиться на три ступені: початкову (з 1 по 6 класи), базову (з 7 по 9 класи) і середню (з 10 по 12 класи).

Вводяться зміни в програму навчання іноземних мов, згідно з якими головною іноземною мовою буде англійська. Для її викладання до Грузії вже прибула тисяча педагогів з англомовних країн.

Англійська мова в обов"язковому порядку буде викладатися в усіх школах з 2 класу, інші іноземні мови на вибір будуть викладатися з 7 класу.

У Грузії з цього року істотно скоротилася кількість російських шкіл: їх оптимізували, зливши з декількох одну. При цьому викладання у цих школах загальних предметів - історії, математики, фізики - буде змішаним, як російською, так грузинською мовою.

Як повідомляла Gazeta.ua, в Україні початок навчального року теж відзначився певними новинками. Зокрема, дітям запропонували нові підручники з історії для 5-го класу. Звідти забрана згадка про битву під Крутами, згадка про Майдан, Голодомор перестав бути "штучним".

Також скасували 12-річну систему освіти і повернулись до 11-річки.

Від міністра освіти і науки Дмитра Табачника поступив наказ відкривати російськомовні класи у школах.
Зараз ви читаєте новину «У Грузії примусово вивчатимуть англійську, а російську "оптимізують" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі