неділя, 03 вересня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Тисячі українських чоловіків ухиляються від військової служби" - The Economist

"Тисячі українських чоловіків ухиляються від військової служби" - The Economist
Прикордонники на кордоні / NYT

Стаття на сайті The Economist

Ранковий морок на залізничній станції у Чопі, прикордонному місті України. Пасажири стоять у черзі на поїзд до Загоні, це за 13 хвилин їзди, в Угорщині. Звідти можна вирушити до Будапешта, а потім по світу. Біля вокзалу рота солдатів випинає груди на церемонії святкування Дня українського прапора. Але не всі українські чоловіки так прагнуть взятися за зброю. Тисячі людей втекли за кордон, хоча ніхто точно не знає скільки точно.

У черзі близько 130 осіб і лише 20 чоловіків. Чоловікам, віком від 18 до 60 років заборонено залишати Україну, якщо вони не мають на це спеціального права. Четверо тих, хто чекає - молоді хлопці, яким на вигляд скоро виповниться 18. Щоб уникнути ризику мобілізації, вони заздалегідь їдуть. Звичайно, деякі чоловіки все одно знаходять способи вибратися легально чи нелегально.

11 серпня президент Володимир Зеленський оголосив, що звільняє керівників регіональних ТЦК країни, де чиновники продавали дозволи на виїзд за суму до $10 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Хабарництво під час війни – це зрада", – обурився Зеленський.

В Ужгороді, місті на кордоні зі Словаччиною, 25-річний Олексій шкодує, що не втік зі своїм двоюрідним братом у день вторгнення росіян. Війна - це "узаконене вбивство", каже він, "і я не хочу бути її частиною". Він вагався кілька днів, але на той час було вже занадто пізно виїхати легально. Оскільки студентів звільнено від мобілізації, він вступив на програму другого навчання. Але за навчання йому доведеться платити – в Україні безкоштовна лише перша вища освіта.

Кількість чоловіків, яких можуть призвати, але вони вступили в університети, "величезна", каже Дмитро Тужанський, директор Інституту центральноєвропейської стратегії, аналітичного центру, що базується в Ужгороді. За його словами, один із способів уникнути мобілізації - зареєструватися як опікун члена сім'ї-інваліда, незалежно від того, чи справді такий потребує догляду. Ще один варіант - шлюб із розрахунку з інвалідом. В одній із схем пари "розлучаються", при цьому чоловік отримує повну опіку над дітьми.

З моменту вторгнення на прикордонних переходах України зловили близько 6100 чоловіків

З моменту вторгнення на прикордонних переходах України спіймали близько 6100 чоловіків, які намагалися виїхати за підробленими чи отриманими обманними шляхом дозволами, повідомила прес-секретар прикордонного загону в Чопі, підполковник Олена Трачук. Але їх кількість скоротилася до кількох на тиждень.

Наразі прикордонники зосереджені на затриманні українських чоловіків, які намагаються вислизнути з країни в інших місцях вздовж кордону, а не на офіційних переходах. З моменту початку вторгнення вони затримали близько 13600 осіб, які намагалися це зробити. Але навіть при цьому, вважає Трачук, на Чопському напрямку на кожну спійману особу переправляється інша. Третина затриманих перехоплюють ще до того, як досягають кордону, на контрольно-пропускних пунктах або на автобусних та залізничних вокзалах, бо не мають достовірної історії. Місцеві, працівники автобусів та залізниці уважно стежать за ситуацією та видають прикордонникам потенційних ухилянтів.

На сьогодні 19 людей знайшли потонулими в Тисі, яка є частиною кордону України з Угорщиною та Румунією

Олексій думав про перехід через кордон, але каже, що вартість гіда, який переправляє - $5000. Він вважає, що шанси на успіх занадто малі, щоб ризикувати такою сумою. Деякі натомість намагаються прокласти свої маршрути на смартфонах, каже Трачук, але губляться, бо у віддалених прикордонних регіонах немає GPS та інтернету. На сьогодні 19 людей знайдено потонулими у Тисі, яка є частиною кордону України з Угорщиною і Румунією.

Чоловіків, спійманих під час спроби перетнути кордон, можуть оштрафувати, але не посадити у в'язницю. Ті, хто їм допомагає, ризикують опинитися у тюрмі. Використання підроблених документів - кримінальний злочин, а нелегальний перетин кордону – ні. Якщо це вдасться, сусідні країни не відправлять їх назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

За словами Трачука, у початковий період після вторгнення більшість чоловіків, які намагалися перебратися, керувалися страхом. Наразі вона вважає, що половина з них шукає роботу за кордоном. Але ті, хто намагається уникнути військової служби, живуть під загрозою бути затриманими офіцерами ТЦК і зазнати насильства.

На початку вторгнення Іван, 42-річний музикант з Ужгорода, думав піти в армію, але передумав, коли побачив труни, що прибувають. Тепер, за його словами, він постійно боїться бути призваним: "Відчуваю, що зависнув у повітрі".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Тисячі українських чоловіків ухиляються від військової служби" - The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі