середа, 19 грудня 2007 12:22

Турецькі війська залишили територію Іраку

За повідомленнями курдської влади всі солдати турецької армії, що увійшли на територію Іраку в ніч на 18 грудня повернулися до Туреччини, передає Associated Press. За словами представника курдського уряду, Туреччина, вочевидь, не планувала починати масштабне вторгнення, і ця операція мала обмежене завдання. Раніше повідомлялося, що в ніч на 18 грудня близько 300 турецьких солдатів увійшли на територію Іраку і розташувались у декількох кілометрах від кордону в незаселеному районі Галі Раш. Це було перше наземне вторгнення турків до Іраку за весь час конфлікту між Туреччиною та іракськими курдами. До цього турецькі ВПС зробили декілька авіанальотів, метою яких були військові сили та адміністративні будівлі Робочої партії Курдистану (РПК).

За словами прес-секретаря курдських сил безпеки, на місцевості, куди увійшла турецька армія, не було ні військовослужбовців армії Іраку, ні представників сил безпеки курдів. Проте турецькі військові заявили, що рішення про введення військ було ухвалене після того, як на кордоні була відмічена група курдських бойовиків, що намагалися перебратися на територію Туреччини. З метою припинення цієї спроби 300 солдатів турецької армії перетнули кордон і завдали серйозного удару по силах курдів. Операція тривала близько 15 годин.

Офіційно турецька влада поки не повідомляла про виведення військ з території Іраку.

Нагадаємо, що в жовтні 2007 року після серії терактів, здійснених активістами РПК, Туреччина стала стягувати війська до іракського кордону. 17 жовтня парламент Туреччини ухвалив урядовий закон, що дозволяє застосування армії за межами країни протягом року. США та уряд Іраку засудили наміри Туреччини, проте до грудня 2007 року на кордоні з Іраком було сконцентровано до 100 тисяч турецьких військових, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі війська залишили територію Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі