четвер, 11 червня 2009 14:42

Туреччина заявила про завершення холодної війни з Вірменією

Туреччина заявила про завершення холодної війни з Вірменією
Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що період холодної війни у відносинах Туреччини та Вірменії завершився. Анкара виступає за нормалізацію відносин зі сусідньою Вірменією, - заявив міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу. "Туреччина прагне протягом найближчого часу створити відносини з Вірменією, як і з усіма своїми сусідами, на твердій і міцній основі", - наголосив він.

На думку міністра, у стосунках Туреччини та Вірменії поняття ворога є відсутнім: "Наші відносини з Ізраїлем одночасно служать на користь Палестини, і навпаки. Азербайджан теж бачить, що наші відносини з Вірменією у його інтересах".

Він зазначив, що Анкара уважно стежить за розвитком подій у вірмено-азербайджанському напрямку і за роботою Мінської групи ОБСЄ (щодо Нагорного Карабаху).

Коментуючи заяву вірменської сторони про те, що "зараз м"яч перебуває на турецькому полі", міністр зазначив, що "на полі - не м"яч, а наше спільне майбутнє". "І це - майбутнє, яке ми побудуємо спільно. За участю Туреччини, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Росії, інших сторін. Отже, і поле, і м"яч, і прикладені зусилля - спільні. Тільки тоді ми побудуємо міцне майбутнє", - вважає Давутоглу.

Туреччина "сповнена надій", заявив міністр, і "чекає, що у підсумку в регіоні буде віднайдено мир, безпеку і стабільність".

У Анкарі з візитом чекають президента Сержа Саргсяна. Його приїзд призначено на жовтень, коли відбудеться футбольний матч між національними командами Туреччини та Вірменії.

Нагадаємо, 23 квітня Вірменія та Туреччина заявили про встановлення "дорожньої карти" у переговорному процесі щодо нормалізації вірмено-турецьких відносин.

На даний час кордон між обома країнами закрито, між ними не встановлені офіційні дипломатичні відносини.

Предметом непорозумінь є, зокрема, питання про геноцид вірмен у Туреччині (визнати масові винищення вірмен геноцидом Туреччина відмовляється), а також питання про статус невизнаного Нагорного Карабаху (Туреччина, підтримуючи Азербайджан, вимагає, щоб над цим регіоном було відновлено контроль азербайджанської влади).

За матерiалами: Lenta.ru, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина заявила про завершення холодної війни з Вірменією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі