понеділок, 06 червня 2011 17:30

Тоні Блер пояснив українцям, що таке віра і глобалізація

Тоні Блер пояснив українцям, що таке віра і глобалізація

Релігія та глобалізаційні процеси відіграють дедалі важливішу роль в сучасному світі.

Про це сьогодні заявив колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер під час лекції "Віра та глобалізація", яку він прочитав у Дипломатичній академії перед українськими студентами, представниками релігійних громад, дипломатами.

"Віра сьогодні є одним із складових чинників життя людини. Близько 4 млрд людей на землі належать до того чи іншого віросповідання. Наприклад, у Британії, віруючими визнають себе 30%, у США — 60, на Близькому Сході —90. Питання про релігію дуже важливе в таких країнах, як Індонезія, Пакистан, адже населення цих країн продовжує зростати, що збільшує частку мусульманського населення у світі. Кількість християн збільшується завдяки Латинській Америці, де також економічне зростання. Минулого тижня я був у Китаї і хочу вам сказати, що християн там більше, ніж в Італії. А тепер якщо ми з вами подивимось на світові конфлікти, то зможемо побачити, що більшість з них відбувається на основі релігії. Ви знаєте про протистояння між Ізраїлем і Палестиною. Мабуть знаєте, що близько 60 тис. людей було вбито через релігію на Філіппінах", — сказав він.

За його словами, віра має й "інший бік медалі".

"Більше 50% медичних установ Африці функціонують на основі мечетей або церков", — підкреслив Блер.

Окрім того, на його думку, глобалізація — сила, яку не можна зупинити.

"Твіттер, Фейсбук, інтернет, відіграли значну роль у подіях у Північній Африці. Це все змінює світ ... Технології змінюється дуже швидко. Це все спричинює швидку передачу інформації, товарів та міграцію людей", - наголосив він.

"Взаємодія віри та глобалізації — це виклик для сучасної політики. Наступному поколінню доведеться вирішувати, в якому вони суспільстві хочуть жити: відкритому чи закритому. Я хочу зробити все для того, аби це суспільство було відкритим для діалогу між представниками різних релігій", — підсумував Блер. 

Зараз ви читаєте новину «Тоні Блер пояснив українцям, що таке віра і глобалізація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі