понеділок, 25 січня 2021 08:12

Тетянин день: історія, прикмети та традиції

Тетянин день: історія, прикмети та традиції
Жінки на Тетянин день традиційно пекли хліб у вигляді сонця і запрошували світило скоріше повернутися до людей. Фото: puzzleit.ru

Щорічно 25 січня православні християни святкують Тетянин день, тоді як віруючі західного обряду вшановують пам'ять святої мучениці Тетяни 12 січня. Тетянин день має кілька назв: Бабин кут, Солниш та Тетяна Водохресна.

В Україні її іменини вважаються неофіційним святом студентів, яким Тетянин день став у 1755 році. У цей день імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. Це був перший навчальний заклад у Російській імперії такого рівня. В Україні святкують 2 Дні студента: 25 січня та 17 листопада. Інший приурочений до Міжнародного дня студента і є офіційним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Тетянин день - історія свята та привітання

За переказами, язичники катували юну римську християнку Тетяну, але на ранок її рани гоїлися. Вони били дівчину залізними палицями, кинули на арену до голодного лева, який не розірвав її, а покірно лизав ноги та намагалися спалити. Але на тілі дівчини не залишалося ніяких слідів. Потім її вирішили стратити, відрубавши голову мечем. Мученицю противники християнства вбили 25 січня, цей день і став Тетяниним. Мощі святої знаходяться у Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі.

Жінки на Тетянин день традиційно пекли хліб у вигляді сонця і запрошували світило скоріше повернутися до людей. Такі короваї їли всією сім'єю, аби кожному дістався "шматочок сонця".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українські студенти боролися за незалежність держави

Існують прикмети під час приготування короваю:

- якщо на хлібі з'явився горбочок при випічці - чекай на удачу;

- рівна поверхня святкового короваю обіцяє спокійне і розмірене життя;

- якщо коровай трохи підгорав, то господині давали з'їсти таку скоринку молодій дівчині, щоб вона змогла легко перенести всі труднощі в житті.

- тріщина на короваї обіцяла сварки та конфлікти в сім'ї.

У Тетянин день не можна сваритися, особливо з родичами. Це свято необхідно провести з гарним настроєм і у спокійній атмосфері. У жодному разі не можна, щоб у День Тетяни в будинку було брудно. Але і займатися прибиранням у це свято не можна – це треба зробити напередодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тиждень почнеться із погіршення погоди: синоптики оновили прогноз

Цікаво в день Тетяни спостерігати за погодою. Тепло на 25 січня обіцяє посушливе літо. Сніг – провісник літніх дощів. А ось ясний і морозний Тетянин день приведе приємне і комфортне тепле літо без сильних перепадів температури.

А ще вважається, що в Тетянин день народжуються справжні господині та умільці. Так що не забудьте привітати всіх знайомих Тетян із їхніми іменинами.

Зараз ви читаєте новину «Тетянин день: історія, прикмети та традиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі