середа, 11 вересня 2019 13:18

Сущенко розповів, як його вербували у Росії

Сущенко розповів, як його вербували у Росії
Роман Сущенко провів у російському ув'язненні майже 3 роки. Фото: ukrinform.ua

Росіяни кілька разів намагалися завербувати українського журналіста Роман Сущенка.

Про це він розповів на спільній із адвокатом Марком Фейгіним прес-конференції.

"Ввечері затримання, після 20:00, заступник 1-го відділу слідчого управління ФСБ підполковник Свинолуп запропонував "співпрацю зі слідством". Це відбулося після того, як я познайомився з їхнім державним адвокатом. Вона вже сказала мені, що термін за скоєння злочину, у якому мене підозрюють, передбачає до 20 років ув'язнення. Я не погодився. Сказав: "Я вас почув", - розповів Сущенко.

Пропонували співпрацювати з оперативниками у СІЗО.

"Я так розумію, що це така манера роботи. Якісь лейтенанти кажуть: "Ось папір, ручка - пишіть. Треба ж попрацювати з нами". Питаю, що написати? "Згоду на співпрацю". Кажу: я журналіст, статті - це мій фах. Але такого виду документи - це не моє. Кажуть: "Ну добре, ідіть", - поділився Сущенко.

Фейгін зазначив, що інших бранців російські слідчі "розводили" на співробітництво більш наполегливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сущенку оголосили заборону на в'їзд у Росію

Журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016-го в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016-го йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. Московський суд засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

7 вересня відбувся обмін утримуваними між Україною та Росією громадянами у форматі "35 на 35". Серед інших, на Батьківщину повернувся і Сущенко.

Зараз ви читаєте новину «Сущенко розповів, як його вербували у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі