четвер, 28 березня 2019 20:47

Супрун порадила, як зберегти здоров'я під час виборів

Супрун порадила, як зберегти здоров'я під час виборів
Супрун розповіла, як боротися із передвиборчим стресом. Фото: Juristpomog

Через передвиборче загострення зростає рівень стресу, тривожності, агресивного спілкування, а в деяких випадках — проявів неадекватної поведінки.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я розповіла, як не хвилюватися і вберегти здоров'я під час виборів. Відповідний допис Супрун опублікувала в Facebook.

"Якщо ви відчуваєте стрес через майбутні події - ви не одні. Це звичне явище в багатьох країнах, які стоять перед важливим вибором. Понад 50% американців назвали останні президентські вибори "вагомим джерелом стресу". В Україні ми не маємо такої статистики, але якщо взяти до уваги активність людей в соціальних мережах та на вулицях, можемо сказати, що повітря наелектризоване, а люди сильно стресують з наближенням цих вихідних", - зазначила Супрун.

Медик наголосила, що стрес та негативні емоції погано впливають на здоров'я, самопочуття та в цілому псують якість життя, тому їх слід позбуватися. Супрун радить скористатися порадами Американської психологічної асоціації, щоб зменшити рівень "передвиборчого" стресу.

Слід обмежити "споживання" медіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун радить українцям не стояти в заторах

"Використайте цей час для себе та сім'ї, робіть, що вам подобається, та не намагайтеся дивитися і знати все, що з'являється про вибори в медійному просторі. Щоби бути в курсі, достатньо періодично читати новини чи якісні огляди", - розповіла Супрун.

Медик радить, не розвивати дискусій, які просто приведуть до конфлікту.

"Не продовжуйте обговорення виборів, якщо ви розумієте, що воно може перерости в конфлікт чи агресію. Стрес та тривожність через вибори - досить поширене явище, але вони не вартують вашого здоров'я. Спрямуйте свою увагу в більш продуктивному напрямку. Можна обрати діяльність, яка також стосується виборів, але водночас торкається питань, які вам більше до душі. До прикладу, ви можете стати спостерігачем та відстоювати прозорість й законність голосування", - наголосила Супрун.

Експерт наголосила, що стрес і тривога лише шкодять.

"Стрес та тривожність через вибори — досить поширене явище, але вони не вартують вашого здоров'я. Більш того, негативно впливають на якість життя та забирають час, який можна було б використати з користю. Спрямуйте свою увагу в більш продуктивному напрямку. Можна обрати діяльність, яка також стосується виборів, але водночас торкається питань, які вам більше до душі. До прикладу, ви можете стати спостерігачем та відстоювати прозорість й законність голосування", розповіла медик.

Що б не сталося в день виборів — життя продовжується, підкреслила Супрун.

"Навіть якщо ваш кандидат не вийде до другого туру - це не катастрофа. Важливо залишатися свідомим громадянином з активною позицією", - переконує Супрун.

Очільниця МОЗ закликає голосувати.

"Зробити свій вибір в такий важливий для України момент - обов'язок кожного громадянина! Знайти час для того, щоби спокійно та вдумливо проаналізувати все, що сталось за останні роки в країні, обов'язково ознайомитись з програмами кандидатів, подумати, чого ви прагнете для себе, своїх близьких та всієї країни, і обов'язково зробити свідомий вибір", - наголосила Супрун.

Вибори президента відбудуться 31 березня. Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, 21 квітня відбудеться другий тур. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших претендентів на посаду глави держави.

Зараз ви читаєте новину «Супрун порадила, як зберегти здоров'я під час виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі