середа, 23 квітня 2008 10:34

Судан приховує дані про кількість жертв конфлікту в Дарфурі

Більше 300 тисяч людей могли загинути в результаті конфлікту в суданській провінції Дарфур, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як зазначає ООН, раніше вважали, що в результаті конфлікту, який триває вже більше п"яти років на заході Судану, загинуло приблизно 200 тисяч людей. Такі дані в 2006 році опублікувала Всесвітня організація охорони здоров"я (ВОЗ).

Зазначимо, що ВОЗ враховував не тільки загиблих в результаті бойових дій, але і тих, хто помер від хвороб і голоду, котрі прийшли до Дарфуру разом з конфліктом.

Повідомляється, що нові дані були представлені Раді Безпеки ООН в Нью-Йорку главою добродійних програм ООН Джоном Холмсом.

За словами Холмса, дані отримані не у результаті нових досліджень, а в результаті екстраполяції даних 2006 року.

Тим часом, офіційний уряд Судану не згоден з цими даними. Уряд країни зазначає, що точно відомо про загибель лише 10 тисяч людей.

Посол Судану при ООН Абдул Махмуд Абдель-Халім звинуватив Джона Холмса в перебільшенні даних про загиблих в Дарфурі: "Хай він оголосить, хто і коли проводив дослідження і які його підсумки".

Уряд Судану враховує лише тих, хто загинув в бойових діях.

Конфлікт в суданській провінції Дарфур почався в 2003 році після того, як представники місцевих угрупувань здійснили кілька вилазок проти урядових об"єктів.

При цьому вони звинувачували уряд країни в дискримінації місцевого населення на користь арабів.

У відповідь Хартум почав операцію у відповідь, в якій взяли участь військові і поліція. За деякими даними, близько 2 млн людей були вимушені залишити місця свого проживання.

Окрім цього, арабські ополченці з руху "Джанджавід" за мовчазної підтримки уряду здійснювали нальоти на населені пункти в Дарфурі і тероризували місцеве населення, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Судан приховує дані про кількість жертв конфлікту в Дарфурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі