субота, 18 вересня 2010 13:19

Субсидії потрібно перераховувати на платіжні картки - експерт

Субсидії потрібно перераховувати на платіжні картки - експерт
Система надання урядових субсидій за газ неефективна. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

"Не можна давати дотації на той чи інший енергоносій або продукт, приміром хліб. Таке трапляється тільки на пострадянському просторі. Крім того не можна давати субсидії окремій особі. Треба розглядати сумарний дохід родини та домогосподарства. І тоді помагати малозабезпеченим сім"ям. Система субсидування повинна бути побудована суто на бюджетних дотаціях - у живих грошах. В Україні тривалий час її здійснювали шляхом штучного знижених цін на газ й електроенергію", - сказав Нарбут.

За словами експерта, теперішня схема виплати субсидій застаріла. Уряд давно мав перейти на перерахунок грошової допомоги на банківські платіжні картки.

"Рух грошей від бюджету до конкретного одержувача має бути максимально скорочений. Це можуть бути кошти на комунальні послуги або на певну групу товарів. Кожен сам вирішить, за що йому платити цими коштами. Навіть росіяни просунулися у цьому питанні", - відмітив експерт.

Нарбут звертає увагу, що за межами великих міст населенню постачають неякісний газ.

"Процентний вміст газу пропану і метану в тій суміші, яку подають селянам, низький. Це відображається на теплоємності, кольорі полум"я, запаху. Якщо об"єктивно робити лабораторні дослідження, результати були б шокуючими. Держспоживстандарт це не контролює", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Субсидії потрібно перераховувати на платіжні картки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі