четвер, 15 лютого 2018 07:00

Стрітення Господнє: що не можна робити цього дня

Стрітення Господнє: що не можна робити цього дня
15 лютого Церква святкує Стрітення Господнє. Фото: Правомир

Свято Стрітення Господнього відзначають 15 лютого. Дата фіксована, оскільки це не перехідне свято. З року в рік Стрітення відзначають на 40-й день після Різдва.

У народі цей день вважають і зустріччю зими з весною.

Gazeta.ua дізналася, що не можна, а що можна і потрібно робити на Стрітення Господнє.

Сьогодні не можна сваритися, прибирати, прати, працювати в городі. Також не можна митися в лазні, так як це вимагає багато приготувань - рубати дрова, носити воду та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кузьму Скрябіна зобразили на стінах церкви

Не можна пропускати урочистого богослужіння в церкві, а якщо не виходить вистояти його цілком, слід зайти і хоча б поставити свічку і помолитися.

Не слід відправлятися в далеку дорогу - вона може скінчитися несподівано і погано.

Не можна йти з храму без свічки - освячену стрітенську "громничну" свічку дбайливо несуть додому і зберігають увесь рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День святого Валентина: коротка історія свята

Церква допускає заняття рукоділлям, якщо воно не займає весь час і не відвертає людину від молитов. Природно, не забороняється лагодити порваний одяг або шити, для того, щоб носити.

Не можна виконувати важкої фізичної роботи, крім тієї, що робиться безоплатно для блага інших людей.

Важлива традиція на Стрітення - освячення води. Стрітенську воду з церкви цінували нарівні з хрещенською. За найдавнішою традицією, воду не носили святити в храм, а збирали з танучих бурульок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається привласнити нашу історію, наших людей, нашу церкву - релігієзнавець

На Стрітення уважно стежать за погодою: якщо день буде сонячним - слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози - весна буде пізньою, дощовою та холодною.

Зараз ви читаєте новину «Стрітення Господнє: що не можна робити цього дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі