понеділок, 04 вересня 2023 00:45

Спецтема: Війна Росії проти України

"Прагнення України викорінити корупцію – перегони з часом" – The Hill

"Прагнення України викорінити корупцію – перегони з часом" – The Hill
Висміювання корупції принесло Зеленському популярність у популярному серіалі, а потім як президенту, коли життя почало наслідувати мистецтво / East News

Думки на сайті The Hill старшого наукового співробітника Інституту досліджень зовнішньої політики Стівена Бланка

Звинувачення у корупції переслідують політиків від Вашингтону до Пекіна та Куала-Лумпуру.

Ноутбук Гантера Байдена, "антикорупційна кампанія" Сі Цзіньпіна та безліч інших скандалів роблять політику, а не право, центром дебатів. А у воєнний час корупція підриває національне виживання.

Києву необхідно викорінити корупцію, якщо Україна хоче вижити

Ніхто зараз не впадає у відчай через це більше, ніж президент Володимир Зеленський, тому що Києву необхідно викорінити корупцію, якщо Україна хоче вижити.

За останній рік реформи в Україні прискорилися, антикорупційні органи отримали повноваження, яких ніколи не мали раніше, а арешти державних чиновників за корупційними мотивами стали частиною повсякденного життя.

Коли недавно за отримання хабаря заарештували колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова, дискусія зі зрозумілих причин перейшла до обговорення ситуації на лінії фронту. Зеленський також звільнив та дозволив правоохоронним органам переслідувати колишніх членів його власного кабінету міністрів, заступників міністра оборони та інших високих чиновників за корупцію чи некомпетентність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Коли кілька високих суддів Верховного суду України заарештували за корупцію, питання були зосереджені на призначеннях, а не лише на тому, що ці судді зробили. Багато з цих здійснили тому, що США та ЄС вимагають від України чистішого урядування з вагомих причин. Справді, Зеленський наразі просить парламент прирівняти корупцію до державної зради на період війни.

Проте, попри гучні звільнення, корупція в Україні надалі вражає її військові закупівлі та військову логістику. Лише час і ретельна слідча та судова робота дозволять вирішити ці питання.

Корупція також багато в чому пояснює досі скромні результати Росії у війні. Приклади включають особливо персону міністра оборони РФ Сергія Шойгу, замішану в повністю фіктивних військових контрактах і часто вкрадених військових матеріалах. Попередника Шойгу Анатолія Сердюкова притягли до відповідальності за розтрату грошей, а його коханку у званні генерала заарештували з мільйонами доларів готівкою та діамантами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

На відміну від Росії, перед Україною стоїть непросте завдання боротьби з корупцією, особливо в енергетичному секторі та важкій промисловості, де Росія раніше використовувала свої багатства з викопного палива для перетворення корупції на зброю, утримуючи Україну у сфері свого впливу.

Кричуща корупція колишнього президента Віктора Януковича та його проросійського режиму стала одним із поштовхів до Революції гідності 2014 року, яка змістила Україну в сторону Заходу. Боротьба з корупцією пожвавила українське політичне життя, подальші урядові та військові реформи. Висміювання корупції принесло Зеленському популярність, спочатку в популярному серіалі з ним у головній ролі, а потім як президенту, коли життя почало наслідувати мистецтво.

Корупція – ворог ефективного управління. Реконструкція України вимагатиме сотень мільярдів доларів і неможлива без хорошого управління

Таким чином антикорупційна кампанія Зеленського не лише життєво важлива для національної безпеки України під час війни, а й для демократизації країни, її суверенного майбутнього. Корупція – ворог ефективного управління. Реконструкція України вимагатиме сотень мільярдів доларів і неможлива без хорошого управління. Саме тому уряд США створив робочу групу щодо викорінення корупції з американської допомоги Україні.

Оскільки санкції проти РФ - наріжний камінь економічної війни, спрямованої на підрив здатності Росії вести війну, зараз важливо забезпечити те, щоб санкції були ефективними та повністю вільними від корупції та корисливих інтересів. Україна очолює глобальні зусилля своїм власним прикладом та цінними дослідженнями, які проводить двостороння Міжнародна експертна група Єрмака-Макфола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Однак, попри жорсткі санкції проти Москви, зусилля Києва та західних столиць не повністю скоординовані. У той час як західні санкції, як правило, ґрунтуються на прозорих умовах, санкційний режим України непрозорий, а судовий контроль поганий. Партнери України у Вашингтоні, Брюсселі та інших столицях не знають, як ставитися до зростаючого хору антикорупційних компаній в Україні, які стверджують, що деякі гравці зазнали несправедливих санкцій з боку Києва.

Декілька великих українських компаній заявляють, що санкції проти них чи їхніх власників – не обґрунтовані, і вимагають судового перегляду чи належного розслідування. Греція недавно висловила протест проти українських санкцій проти своїх компаній, які "звинувачують у спонсорстві війни, хоча вони не порушували обмежувальних заходів проти Росії".

Забезпечення дотримання санкцій має захищати від корупції. Якщо Україна помилково вводить їх проти вітчизняних чи іноземних компаній, вона має забезпечити чіткий та законний процес апеляцій, дотримуючись верховенства права. Це одна з головних відмінностей українського та західного санкційних режимів, на які ще чекає гармонізація.

За умови прозорості та максимального антикорупційного режиму майбутнє відновлення України та інтеграція з західними інститутами можуть стати можливими

Ці недоліки є обвинуваченнями на адресу України чи санкцій. Їх можна вирішити за допомогою більш тісної міжвідомчої співпраці всередині України, багатосторонніх консультацій та співробітництва, які дадуть прозорість та синхронізують санкції. Лише за умови прозорості та максимального антикорупційного режиму майбутнє відновлення України та інтеграція з західними інститутами можуть стати можливими.

У воєнний час виникає спокуса послабити критику друзів та союзників і виправдати помилки як прийнятну побічну шкоду, особливо враховуючи, що ці санкції спрямовані проти інтересів РФ. Ця думка ігнорує вплив від корупції на санкції проти держав, економік та суспільств. Якщо зловживання санкціями під час війни поширюватимуться і стане приводом для зведення рахунків чи підриву ділової конкуренції, від цього не виграють ні Україна, ні Захід.

Тривалі війни перетворюються на перегони між перемогою на фронті та крахом країни зсередини. Росія не раз програвала такі перегони. У цій конкуренції менш корумпована держава виявляється стійкішою.

Україна гарантує собі перемогу лише у тому випадку, якщо продовжить свої антикорупційні кампанії та відмовиться від недоречних санкцій. Зміцнення спроможності України протистояти Росії й, зрештою, інтегруватися з Заходом - шлях до перемоги. Коригування свого курсу – не визнання поразки, а, радше, ознака мудрості.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Прагнення України викорінити корупцію – перегони з часом" – The Hill». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі