четвер, 11 березня 2010 16:23

Столичний зоопарк вирішив змінити "імідж"

Столичний зоопарк вирішив змінити "імідж"

Навесні буде представлена оновлена концепція ландшафтного дизайну столичного зоопарку. Про це в ході Інтернет-конференції на порталі ЛІГА.net заявила директор зоопарку Світлана Берзіна.

"У новому сезоні ми зможемо представити оновлену концепцію ландшафтного дизайну зоопарку. Також будуть створені комфортніші, ніж минулого року, умови для відвідувачів, відкриті нові експозиції", - відзначила вона.

При цьому Берзіна підкреслила, що цього року в зоопарку буде упроваджена більш різностороння програма інформаційно-просвітницьких заходів, яка буде орієнтована на відвідувачів різного віку.

Берзіна також розповіла про проблеми зоопарку

"Дуже складно проблеми зоопарку висловити в одній загальній проблемі. Постараюся коротко викласти основні. Отже, одна з проблем з якою стикаються практично всі зоопарки, які переступили 50-річний рубіж, це вирішення долі існуючих павільйонів, вольєрів і експозицій побудованих до середини минулого століття. У Київському зоопарку окрім однієї експозиції "Ведмедячий континент" всі функціонуючі об"єкти - споруди 1960-80 рр. які вже і "морально" і "фізично" застаріли. На даний момент перед колективом зоопарку стоїть вельми складне завдання, - прийняти раціональне рішення по реконструкції цих об"єктів. При цьому хочу відзначити, що реконструювати як правило, дорожче, ніж побудувати нове.

Тепер про нове, недобудоване. Після детального вивчення питання об"єктів не завершеного будівництва, виявилось, що на деяких відсутня проектна документація, і більшість з них не відповідає міжнародним і європейським стандартам змісту тих або інших видів, для яких вони, по суті, і будувалися. І це не моя особиста думка і не думка тільки фахівців Київського зоопарку. Ця проблема також помічена і в звіті інспекторів Європейської асоціації зоопарків і акваріумів (серпень, 2009). Тому вирішувати проблему об"єктів незавершеного будівництва нам доведеться на рівні з нашими старими об"єктами, шляхом пере проектування, можливо, і перепрофілювання деяких для утримання інших видів тварин. Це дуже складне, трудомістке завдання, яке необхідно вирішувати дуже зважено, раціонально і розумно. До її рішення ми плануємо підключити найдосвідченіших фахівців Європи. На даний момент ми ведемо переговори з Еріком ван Вліном (Нідерланди), Куном Брауером (Іспанія) і Доменіком Торпеано (Велика Британія). Всі вони відомі і досвідчені фахівці дуже високого рівня, які реалізували проекти по створенню кращих зоопарків Європи. Кун Брауер також є директором нового Біопарку міста Валенсія в концепції і проектуванні якого він брав безпосередню участь, очолював Європейську асоціацію зоопарків і акваріумів (2002-2003), а Доменік Торпеано, - директор і власник Колчестреського зоопарку, одного з кращих в Британії.

Навесні ми плануємо приступити до обговорення першого етапу підготовки матеріалів для підготовки нової концепції генерального плану зоопарку. Відразу хочу відзначити, що робота згаданих мною фахівців як консультантів на перших порах буде надана як підтримка нашого зоопарку на пільгових підставах.

Але окрім цієї проблеми, існують і низка інших. Відсутність системного підходу в управлінні зоологічною колекцією в період 2000-2006 гг привела до того, що в результаті ми маємо "самцеву" групу жирафів, багато старезних одиночних тварин, переповнені групи тварин що не мають племінної цінності в результаті безконтрольного розмноження. І звичайно, як і в будь-якому іншому зоопарку, ми маємо і старих і хворих тварин.

До проблемних питань можна віднести також кадрове питання, питання фінансового забезпечення, деякі "пропуски" в нормативно-правовій базі. Загалом, проблем вистачає, і всі вони по суті взаємозв"язані.

Ми послідовно вирішуємо ці проблеми, але сподіваюся, Ви розумієте, що всі проблеми, які накопичувалися десятиліттями, неможливо вирішити за пару років.", говорить директор Київського зоопарку.

Зараз ви читаєте новину «Столичний зоопарк вирішив змінити "імідж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі