вівторок, 17 квітня 2007 09:54

США переживають бум кольорових сімей

За даними Бюро Перепису Населення США, в 2005 році в США було поміщено 422 тис. браків, в яких подружжя належало до різних рас (до чорної і білої). У свою чергу, за підрахунками соціологів Стенфордського Університету, в 2005 році з 59 млн. сімейних пар, що існували в США, 7% складалися з пар різного кольору шкіри.

Цікаво, що ще 40 років тому в 16-ти штатах США діяла заборона на реєстрацію подібних шлюбних союзів (подібні заборони вперше були введені в 1600 році в британських колоніях, розташованих в Північній Америці). У червні 1967 року Верховний Суд США визнав ці заборони неконституційними. Це дало початок процесу, що набрав силу, - бурхливого зростання числа міжрасових шлюбів. Для порівняння, в 1970 році в США було зареєстровано 65 тис. чорно-білих шлюбів, на той момент сім"ї, де чоловік і дружини належали до різних рас складали не більше 2% від загальної кількості сімей (дані Стенфордського Університету). Статистика показує, що, наприклад, білі найчастіше одружуються і виходять заміж за американських індійців, на другому місці за популярністю - вихідці з Азії, на третьому - чорношкірі.

Збільшення кількості подібних шлюбів спонукало Бюро Перепису Населення змінити опитувальника, якого заповнювали американці під час загальнонаціонального перепису 2000 року. Зазвичай жителі США повинні були вказати свою расу, в 2000 році вперше був доданий варіант відповіді "мультирасовое походження". Тоді 2.4% населення США (6.8 млн. чоловік) заявили, що мають змішане расове походження. Серед молодих американців (до 18-ти років), 4.2% мали "мультирасове" походження - серед більш старших поколінь - 1.9%. Якщо в 1970 році лише одна з кожних 100 дітей, що з"явилися на світло в США, мала мультирасове походження, то у 2000 році - один з кожних 19-ти. У деяких штатах (наприклад, в Каліфорнії) цей показник ще вищий - один з 10-ти.

Найбільша кількість американців змішаного походження в 2000 році проживала в штаті Гаваї (більше 24.5% від населення штату складали люди, чиї батьки належали до різних рас), найменше - в Місісіпі, Західній Вірджинії, Мене, Алабамі і Південній Кароліні (менше 1%), повідомляє Washington Profile.

Зараз ви читаєте новину «США переживають бум кольорових сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі