понеділок, 02 лютого 2009 17:33

США можуть відмовитися від розширення ПРО

США можуть відмовитися від розширення ПРО
Сенатор Карл Левін підтвердив наміри влади скоротити військові витрати Пентагону, відмовившись назвати конкретні програми, на яких Вашингтон планує заощадити, повідомляє Defense News. Але, як заявив Левін, йому б дуже хотілося, щоб це була програма протиракетної оборони, оскільки на її розробку витрачені значні кошти, а реального підтвердження ефективності ПРО до сих пір немає.

Іран, який може отримати ядерну зброю, на думку сенатора, є спільною проблемою США та Росії. А кооперація двох наддержав в цій області може змінити не тільки наміри Тегерана, але і розстановку сил в усьому світі. При цьому Левін підкреслив, що, за його даними, адміністрація Барака Обами підтримує ідею такої співпраці.

У той же час, Карл Левін підтвердив, що зараз розглядаються питання скорочення програм кораблебудування і подальшої закупівлі багатоцільових винищувачів п"ятого покоління F-22 Raptor. Хоча дорога програма "Бойові системи майбутнього" (The Future Combat Systems), у рамках якої розробляються принципово нові зразки озброєння та військової техніки, навряд чи зазнає скорочення.

Нагадаємо, що раніше в адміністрації нового президента США Барака Обами заявили, що проект оборонного бюджету США на 2010 рік буде сформовано не раніше квітня 2009 року, оскільки деякі статті витрат необхідно переглянути. Зазвичай чиновники Білого дому направляють цей документ в Конгрес в перший понеділок лютого.

Наміри скоротити фінансування деяких програм підтвердило і керівництво Пентагону. Зокрема, міністр оборони США Роберт Гейтс заявив у відповідь на запитання одного з членів Сенату, що епоха Буша, яка почалася з терактів 11 вересня , пов"язана зі збільшенням витрат на оборонні потреби, підходить до кінця, а тому будь-яка програма переозброєння американської армії не захищена від потенційних скорочень.
Зараз ви читаєте новину «США можуть відмовитися від розширення ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі