понеділок, 24 грудня 2012 13:12

Сьогодні католики та протестанти святкуватимуть Різдво Христове

Сьогодні католики та протестанти святкуватимуть Різдво Христове
Фото: pustunchik.ua

У ніч з 24 на 25 грудня католики та протестанти відзначають Різдво Христове.

Свято Різдва відзначають не тільки католицька і протестантська церкви, але й пов'язані з ними релігійні напрямки - ті, хто дотримується церковної хронології за Григоріанським календарем — лютерани, англіканська церква, частина протестантських конфесій та прихожани православної церкви у Болгарії.

У 320 році нашої ери Папа Юліус Перший, єпископ Риму, оголосив 25 грудня офіційною датою святкування дня народження Ісуса Христа. На новому материку штат Алабама був першим у США, який офіційно визнав Різдво всенародним святом. Це сталося у 1836 році. На федеральному рівні Різдво у США оголосили вихідним 26 червня 1870 року, а в Оклахомі – аж у 1907 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові монтують Різдвяну шопку з фігурами царів, янголів і тварин

Посту як такого у католиків немає, а так званий адвент – час очікування свята. Ревні віряни протягом місяця перед Різдвом намагаються більше часу присвячувати молитвам і відвідуванню церкви, спілкуванню з родиною. Деякі навіть обмежують себе у їжі – не вживають м'яса.

У всіх західних країнах для християн Різдво – родинне свято. Напередодні всі з'їжджаються в один будинок: батьки, діти, двоюрідні брати і сестри, тітки, дядьки, бабусі і дідусі. У Святвечір, після вечірньої меси, родина збирається за пісним столом, на якому повинно бути не менше 12 страв. Одна з них схожа на православне "коливо": зварені пшеничні або ячмінні зерна з медом. На Різдво зазвичай їдять ще й освячені хлібці – облатки, якими причащають у церкві. Та головна різдвяна страва – качка з яблуками та капустою або запечена індичка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Різдвяному ярмарку у Львові продають саморобні сувеніри й розливають глінтвейн

Головний герой Різдва – це, як правило, не новонароджений Спаситель, а Санта Клаус. Саме від Санти діти, розвісивши над каміном красиві "чобітки", чекають подарунків. До речі, не всі католицькі священики підтримують цей майже язичницький культ. Незадовго до Різдва на центральних вулицях міст споруджують відкриті ясла натуральної величини, ставлять фігурки Христа, Богородиці та Йосипа, годівниці для тварин та інше начиння, відтворивши таким чином вертеп. Католики на Різдво прикрашають і ялинки, і будинки традиційними вінками з омели.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греко-католицька і православна церкви хочуть святкувати Різдво 25 грудня

Якщо у православній церкві є одне нічне Різдвяне богослужіння, у якому поєднані Велике повечір'я, Ранкова та Літургія, то в католицькій церкві служать три різдвяні меси окремо – вночі, вранці та вдень. Це символізує народження Спасителя в лоні Отця, у череві Богородиці і в душі кожної людини.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні католики та протестанти святкуватимуть Різдво Христове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі