пʼятниця, 08 червня 2018 12:00

Що продала та купила Україна торік: показали реєстр зброї ООН

Що продала та купила Україна торік: показали реєстр зброї ООН
Україна показала, яку зброю придбала та продала своїм партнерам. Фото: zbroya.info

З'явилися дані Реєстру звичайних озброєнь ООН про експорт та імпорт Україною зброї 2017 року.

Одним з найважливіших партнерів в обох "напрямках" стали для України США, пише "Сегодня".

Україна направила 16 бойових танків БМ "Оплот" до Таїланду і 3 ПЗРК "Игла" різних модифікацій до Туреччини.

До Йорданії було направлено два гранатомети, два протитанкових ракетних комплекси і 20 ракет до них, а також один пістолет. Крім того, 10 карабінів пішли до Монголії і 2000 пістолетів-кулеметів придбав у нас Узбекистан.

Найбільша партія стрілецької зброї пішла до США – понад 15 тис. пістолетів-кулеметів і 790 протитанкових рушниць. Литва придбала 3 пускових установки зенітно-ракетного комплексу С-125 "Нева" і одну самохідну пускову установку ЗРК "Куб-М1".

Реєстр звичайних озброєнь ООН - був створений 1991 року спеціальною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Він передбачає добровільне отримання від урядів інформації про імпорт та експорт військових кораблів, включаючи підводні човни; бойових танків і бойових броньованих машин; бойових літаків і вертольотів; артилерійських систем великого калібру; ракет і ракетних пускових установок, включаючи переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК). Крім того, в Реєстрі можуть відображатися і дані про експорт та імпорт стрілецької зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польский безпілотник Fly Eye взяли на обзроєння армії

Купили у світу

США продали Україні 30 пістолетів, 30 гвинтівок та 503 гранатомети. Зі Словаччини до України було поставлено 2419 пістолетів.

Туреччина продала 460 пістолетів-кулеметів і 3 штурмові гвинтівки. Серед них 9-мм німецькі пістолети Heckler&Koch і турецька штурмова гвинтівка МРТ-55.

Щодо важкої бронетехніки та авіації, яку придбала чи продала Україна інформації у звіті немає.

Україна розробила нове озброєння, яке вже зараз непокоїть Росію. ЗСУ на Донбасі швидко отримають новий ракетний проект, вертоліт для всепогодного цілодобового бою, зенітно-ракетний комплекс і радіолокаційну станцію, розповів Валентин Бадрак, глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння.

Зараз ви читаєте новину «Що продала та купила Україна торік: показали реєстр зброї ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі