пʼятниця, 30 червня 2023 16:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки росіян продовжують підтримувати Пригожина після його заколоту: опитування

Скільки росіян продовжують підтримувати Пригожина після його заколоту: опитування
У Росії рейтинг схвалення дій засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина після його заколоту впав удвічі. Фото: РБК

У Росії рейтинг схвалення дій засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина після його заколоту впав удвічі, проте все ще лишається на відносно високому рівні.

За даними опитування російського "Левада-центру", яке проводилося 22-28 червня, до заколоту про позитивне ставлення до діяльності Пригожина казали 58% респондентів. Про це пише "Радіо Свобода".

Після завершення так званого "маршу справедливості" на Москву про схвалення діяльності голови ПВК "Вагнер" заявили 29% опитаних.

Російські соціологи також описали динаміку суспільного настрою щодо Пригожина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний сказав, чи відбулися зміни на фронті після заколоту Пригожина

До заколоту росіяни називали його "борцем за правду", "справжнім лідером", "патріотом" та "переможним генералом", а потім у його образі стали переважати негативні оцінки: "влаштував смуту", "пішов проти Росії", "рветься до влади", зазначають автори дослідження.

Також після заколоту знизився рівень схвалення діяльності міністра оборони Сергія Шойгу, якого Пригожин звинуватив в ударах по таборах "вагнерівців", спробі знищити його ПВК та бездарному веденні війни в Україні.

Однак падіння рейтингу міністра стало не таким значним. Тижнем раніше діяльність Шойгу схвалювали 60% респондентів, а після заколоту Пригожина – 48%.

Водночас заколот практично не вплинув на показники президента Володимира Путіна. 22-23 червня його підтримували 81% росіян, у день заколоту – 79%, а 25-28 червня – 82%.

Приблизно 35% росіян не схвалюють дій армії РФ в Україні та не підтримують російського диктатора Володимира Путіна у спробі захопити нові території.

Також частка російських громадян, які вважають помилкою війну з Україною, сягнула рекорду за весь час бойових дій. Про це свідчать дані опитування Russian Field.

Значна частина респондентів висловилася за повернення у минуле. Вони бажають "скасувати рішення" щодо початку повномасштабного вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «Скільки росіян продовжують підтримувати Пригожина після його заколоту: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі