вівторок, 15 грудня 2009 12:13

Скандальний Іл-76 належав російському торговцеві зброєю

Скандальний Іл-76 належав російському торговцеві зброєю

Стокгольмський інститут дослідження проблем миру повідомляє, що структури російського підприємця Віктора Бута, якого підозрюють у великомасштабній торгівлі зброєю, використовували затриманий в Таїланді Іл-76 з 35 тоннами боєприпасів, гранат і ракет "земля-повітря" на борту.

Останнім встановленим власником літака був, проте, не Бут, а сербський торговець зброєю Томіслав Дманьяновіч, свідчать дані інституту. За словами представника інституту Х"ю Гріффітса, Іл-76 неодноразово міняв власників і в різний час був пов"язаний з фірмами, яких ООН ідентифікувала як постачальників зброї до Ліберії, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Судану, Чад і Демократичної республіки Конго.

"Таємниця, що оточувала цей літак, розкрита. Тепер слідчі знають, як встановити кінцевий пункт призначення вантажу зброї", - заявив Гріффітс.

В даний час Іл-76 належить грузинській компанії Air West Georgia, яка купила його у Beibars, пов"язаною з Дманьяновічем. За словами Гріффітса, не дивлячись на зміну власника, діяльністю літака керували ті ж люди, що і раніше, а продаж був пов"язаний з тим, що Beibars зареєстрована в Казахстані, а ЄС забороняє літати над своєю територією вантажним літакам з цієї країни.

Віктор Бут, якого підозрюють у зв"язку із затриманим в Бангкоку літаку, знаходиться зараз під вартою в Таїланді у зв"язку із звинуваченнями в торгівлі зброєю, пише "Комерсант Україна".

Як раніше повідомив ряд ЗМІ з посиланням на таїландське агентство новин, Іл-76 з екіпажем, що складається з чотирьох громадян Казахстану і одного громадянина Білорусі, що перевозив майже 40 тонн зброї, був затриманий у минулу суботу після огляду в аеропорту Бангкоку.

На його борту - ручні гранатомети, переносні зенітно-ракетні комплекси.

Командир екіпажу на допиті в поліції повідомив, що літак вилетів з України і завантажив зброю в Північній Кореї. Після дозаправок в Таїланді та Шрі-Ланці літак повинен був прибути в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Скандальний Іл-76 належав російському торговцеві зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі