пʼятниця, 03 листопада 2023 20:00

"Ситуація на фронті загрозлива" - чому Залужний саме зараз випустив статтю в The Economist

"Ситуація на фронті загрозлива" - чому Залужний саме зараз випустив статтю в The Economist
Зараз настав час пояснити західним союзникам, чому контрнаступ по великому рахунку зупинився, наголосив Микола Мельник. Фото: Генштаб ЗСУ

Головнокомандувач Валерій Залужний у колонці для The Economist пояснив, чому контрнаступ зупинився. І що необхідно зробити для подальших успіхів Збройних сил.

Ці пункти дозволять вирівняти ситуацію на фронті. Тому що вона зараз стабільна, але загрозлива. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовослужбовець, політолог Микола Мельник.

"Зараз настав час пояснити західним союзникам, чому контрнаступ по великому рахунку зупинився. І що необхідно зробити для подальших успіхів Збройних сил. Це основний меседж, який Залужний хотів донести. Повна версія вийшла на сайті Міноборони. Але західне видання відобразило головні пункти, які дозволять вирівняти ситуацію на фронті. Тому що вона зараз стабільна, але загрозлива. З іншого боку, це має показати дороговкази щодо того, яка підтримка нам потрібна", - наголосив Мельник.

Кожен пункт у статті важливий, додав політолог.

"Нам потрібна повітряна міць, тому що ми елементарно не можемо захистити свій повітряний простір. Без авіації ми не зможемо наступати. Нам необхідні РЕБ, тому що росіяни нас переважають в цьому. Нам потрібно більше артилерії, тому що Росія переважає нас по кількості стволів і набоїв. Мінно-підривна техніка теж важлива. Я брав участь у наступі на півдні і особисто бачив, що вся ця техніка - морально застаріла. Вона не відповідала глобальному задуму і тим цілям, які ставили перед підрозділами. Звісно, необхідні резерви. Через велику кількість поранених на тому ж південному напрямку воєнкомати просто не впоралися зі своїми задачами. І вже в серпні почалися випадки, що деякі бійці не проходили навіть Курс молодого бійця. І це дуже сильно вплинуло на боєздатність підрозділів", - пояснив Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні дрони і боєприпаси" - що Залужний написав для Заходу

Можна було би додати ще шостий пункт - створення логістичних хабів для ремонту техніки, уточнив політолог.

"Тому що якщо підбитий Leopard тягнути у Німеччину на ремонт – це надто дороге і довге задоволення. На жаль, те, до чого зараз прийшов главком, коштувало Україні великої кількості людей і техніки. Тому що техніка на ремонті за кордоном випадає з підрозділу на три місяці. А задач ніхто не знімав. Нам потрібна авіація і артилерія. Необхідна РЕБ, і боротися треба не лише за свій зв'язок, а й бороти противника. Тому що підрозділи без зв'язку на третій день починають між собою воювати. Що наші, що ворожі. Зв'язок це база для оборони, так само як і F-16, які захищають повітряний простір. Для виходу з позиційної боротьби нам потрібні бомбардувальники. Мінно-підривна техніка - супер-важливе питання. Бо у нас вона стара і дай Бог, щоб воно поїхало. Бо те, що відбувалося на півдні, це героїзм українського солдата. Який просто пішов і викинув рашистів з того ж Роботиного. А технічна складова не відповідала задачам, які ставилися", - сказав Мельник.

У виданні The Economist вийшла велика колонка головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного. У ній він описує поточний стан війни і які п'ять пунктів допоможуть перемогти у війні проти Росії.

"Позиційна війна - це тривала війна, яка несе величезні ризики для Збройних сил України та для держави. Якщо Україна хоче вирватися з цієї пастки, нам знадобляться всі ці речі: перевага в повітрі, значно вдосконалені засоби електронної та контрбатарейної боротьби, нові технології розмінування та здатність мобілізувати та тренувати більше резервів", наголосив Залужний.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація на фронті загрозлива" - чому Залужний саме зараз випустив статтю в The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі