середа, 30 серпня 2006 10:45

Сенатор США Лугар назвав Росію ворожим режимом

Голова сенатського комітету у міжнародних справах сенатор-республіканець Річард Лугар поставив Росію разом з Іраном і Венесуелою в один ряд у списку "ворожих режимів", які використовують свої енергоресурси для тиску на сусідні країни.

З таким твердженням Лугар виступив у вівторок на міжнародному "енергетичному саміті", що відкрився у штаті Індіана.

- Ворожі режими від Венесуели та Ірану до Росії використовують постачання енергії як засіб для тиску на своїх сусідів, - заявив глава сенатського комітету у своїй доповіді, присвяченій характеру нових "енергетичних погроз" для національної безпеки США.

- Ми звикли думати в термінах, що стосуються ведення звичайних воєн між державами, але енергія зараз стає переважним видом зброї для тих, хто її має в своєму розпорядженні, - повідомив сенатор, попередивши про небезпеку "силового" використання енергетики в міжнародних відносинах.

Країни, що зіткнулися з припиненням подачі енергії або навіть просто із загрозою такого припинення можуть впасти у відчай, збільшуючи шанси на виникнення озброєного конфлікту, тероризму і економічного колапсу, попередив Лугар.

Виступивши із закликом терміново виробити в США нову загальнонаціональну політику у сфері енергоресурсів, щоб "позбавитися від геополітичних погроз з боку багатих нафтою режимів", сенатор попередив також про високу ціну, яку американській економіці доводиться платити за імпорт нафти з-за кордону.

Повідомивши, що на імпортні закупівлі нафти США цього року витратять $320 мільярдів, глава сенатського комітету нагадав, що "це приблизно та ж сума, яку США витратили на війну і реконструкцію в Іраку протягом перших трьох років цього конфлікту".

- Наше економічне здоров"я залежить від сил, які знаходяться далеко за межами нашого контролю, включаючи рішення ворожих країн, - заявив Лугар, нагадавши також, що США "зберігають масивну військову присутність за кордоном, частково для того, щоб захистити життєво важливі для нас нафтові постачання".

- За однією з консервативних оцінок пов"язані з нафтою військові витрати США на Близькому Сході досягають $50 мільярдів в рік, але у нас немає гарантій того, що навіть наші збройні сили зможуть запобігти енергетичній катастрофі, - сказав сенатор, додавши, що, продовжуючи імпортувати нафту, США "з кожним днем посилюють проблему, беручи участь у величезній передачі багатств авторитарним режимам".

Сенатор Лугар є послідовним критиком політики Росії, що проводиться президентом, Володимиром Путіном. Зокрема, у 2004 році він був одним з авторів  "нашумівшого" проекту резолюції 336, що закликає припинити членство РФ у "великій вісімці". У резолюції, прийнятій конгресом США висловлювалося ставлення сенату до "справи Ходорковського", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Сенатор США Лугар назвав Росію ворожим режимом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі