субота, 01 червня 2013 12:10

"Вважаю, що ви не повинні жити" – потерпіла до підозрюваних у теракті в Дніпропетровську
5

Фото: Фото: Наталія Шестопал

30 травня на черговому судовому засіданні у справі "дніпропетровських терористів" у Індустріальному суді Дніпропетровська продовжили слухати свідчення потерпілих. На лаві підсудних були присутні четверо затриманих – Дмитро Рева, Віктор Сукачев, Лев Просвірнін та Віталій Федоряк. Їх звинувачують у організації чотирьох вибухів, що сталися 27 квітня 2012 року у Дніпропетровську. Першою свідчення давала пенсіонерка Любов Каплій. Вона мала легкі тілесні ушкодження після вибуху на проспекті Карла Маркса неподалік парку Глоби. У лікарні перебувала 18 днів.

– Якщо говорять, що час лікує, той воно нічого не лікує, щоб ви, хлопчики, знали, – плаче потерпіла Любов Каплій. – Пройшов рік, а після теракту у мене ноги стали кам'яні. Сьогодні прийшла, а ви ще живі. Вважаю, що ви не повинні.

– Ви тут посміхаєтеся, а мій чоловік посивів за тиждень,  – жінка звертається до адвокатів затриманих. – Мені дуже шкода тих захисників, які взялися їх захищати.

– Я хотіла запитати,  – Любов Леонідовна звертається до затриманих у залі суду. – Чому, раз задумали це зробити, не зібрали своїх батьків, дружин, дітей біля урни з вибухівкою? У вас не болить так, як у мене. Як нам жити після цього всього? Ми прості люди, ми просто йшли. Яка вас мати народила? Хочу побачити і подивитися їй в очі.

– Я мама, – тихо каже матір Льва Просвірніна.

Затримані піднімаються з лави підсудних. Першим відповідає викладач з політології Віктор Сукачев.

– Я вам скажу тільки одне, ви це питання задаєте не тим людям, – каже.  – Коли буду давати свідчення, після свідків, обов'язково відповім на всі питання.

– Що стосується мене, то якщо ви ознайомилися з матеріалами справи, то напевно, знаєте, що 27 квітня я навіть не перебував у місті Дніпропетровську,  – каже Лев Просвірнін.

– Все зрозуміло, – перебиває жінка.

– Я перебував у літаку Москва-Дніпропетровськ, – продовжує говорити Лев Просвірнін. – Слідством встановлено і це є в матеріалах справи, що 27 числа я не знаходився у місцях вибуху. Більше того, я до сих пір не розумію в чому мене звинувачують. Як людина, безумовно, співчуваю вашому горю, але я не причетний до цих вибухів.

– Вас теж, я так зрозуміла, не було, – жінка звертається до Дмитра Реви.

– Для всіх у цьому місті буде краще дійсно встановити, хто винен, – Рева дивиться на жінку. – Я не можу говорити за всіх підсудних, бо йде суд і це рішення суду в будь-якому випадку, хто винен, а хто не винен. Можу сказати за себе. Я звичайний городянин, як і ви.

– Чому я потрапила туди, а ви не потрапили? – перебиває пенсіонерка.

– Постараюсь пояснити. 27 числа я перебував у своїй справі, відпросившись з роботи. Мені потрібно було оплатити кредит у банку. Сходив в банк і несподівано дізнався, що на Сєрова стався вибух. Я не перебував у місцях вибуху, був на проспекті Карла Маркса.

За словами адвокатів Реви, причиною його затримання став дзвінок з мобільного Сукачеву в момент обшуку в його квартирі. Рева наче хотів попередити про обшук свого спільника. За словами захисників, цей дзвінок зробив співробітник СБУ і це є у матеріалах справи.

– На цій підставі я рік перебуваю у в'язниці, – продовжує Рева. – Думаю, моя мати і мої рідні переживають теж, що і ви.

– Можете не відповідати далі, – каже Любов Леонідівна. – Скажіть своєму захиснику спасибі, який навчив вас добре говорити.

–  Мені дуже шкода, що так вийшло,  – Федоряк опускає голову. – Справді шкода. Я не одружений і у мене немає дітей. Вибачте, мене за те, що я зробив.

– Вважаю, що вони не повинні жити на світі, – каже жінка. – Якщо вони винні, то повинна бути якась смертна кара. Це моя особиста думка. Якби взяли і повідрубували їм руки, як тому постраждалому, але для цього, звичайно, потрібно знати чи вони винні.

Нагадаємо, 27 квітня 2012 року в центрі Дніпропетровська протягом години сталось чотири вибухи. У результаті постраждало 27 людей. Вибухи сталися у людних місцях – на трамвайній зупинці №1 неподалік вулиці Серова, на "Алеї Законних" неподалік кінотеатру та навчального закладу, навпроти магазину "1000 дрібниць", на проспекті Карла Маркса біля Оперного театру. Вибухівки були закладені у сміттєві баки. Згодом стало відомо, що терористи вимагали через СБУ 4,5 мільйона доларів, в іншому випадку – вибухи повторяться. Цю справу поєднують з іншими схожими за "почерком" вибухами у Запоріжжі та Харкові.

Зараз ви читаєте новину « "Вважаю, що ви не повинні жити" – потерпіла до підозрюваних у теракті в Дніпропетровську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі