пʼятниця, 17 листопада 2006 11:54

Саакашвілі може почати націоналізацію підприємств, що належать Росії

 

У Грузії може початися кампанія з націоналізації підприємств, що належать російському бізнесу, пише газета "Вести". Президент Грузії Михаїл Саакашвілі засвідчив, що "передній край російський-грузинської лінії фронту" змістився з військово-політичної сфери в економіку. Недаремно у цю сферу перекинули "антикризового менеджера" - колишнього міністра оборони Іраклія Окруашвілі. У Грузії все частіше починають звучати розмови про те, що грузинські підприємства, що належать російському бізнесу, можуть потрапити під удар.

Першою "подумати про націоналізацію" запропонувала опозиція. Голова парламентської фракції "Демократичний фронт" Давид Бердзенішвілі запропонував викупити у російських інвесторів грузинські енергетичні об"єкти, "оскільки зараз Москва має всі енергетичні важелі тиску на Грузію". За інформацією газети "Вести", Бердзенішвілі просто став представником настроїв, які вельми поширені в Грузії. Якщо ж антиросійська націоналізація в Грузії дійсно почнеться, то постраждати можуть багато російських компаній - не дивлячись на натягнуті відносини в політиці російський-грузинські ділові відносини розвивалися непогано.

Найбільший російський інвестор в Грузії - РАО "ЕЕС Росії". Російській енергетичній компанії належить 75% акцій тбіліської енергорозподільної компанії "Теласі", 100% акцій енергогенеруючої компанії "Мткварі", 50% акцій "Трансенерджі", - правами на управління гідроелектростанціями ХРАМІГЕС-1 і ХРАМІГЕС-2. Крім того РАО ЕЕС взяло в оренду ЛЕП, по якій здійснюється передача електроенергії з Вірменії у Тбілісі. Фактично російський енергохолдинг контролює 20% генеруючих потужностей і 35% збуту електроенергії Грузії.

Дочірня компанія "Лукойлу" володіє в Грузії мережею бензозаправних станцій. Внешторгбанк придбав контрольний пакет акцій одного з найбільших банків - Об"єднаного банку Грузії. Російський капітал представлений в таких грузинських банках, як Карту-банк, Народний банк, Банк Грузії. Російський "Авіатон" володіє контрольним пакетом акцій Кутаїського авіаційного технічного заводу, компанія "Енерджі-інвест" - хімічним заводом "Азот" в місті Руставі.

У сфері харчової промисловості російському "Діоніс клубу" належить компанія, створена на базі винзавода "Ахашені". Російському операторові мобільного зв"язку "Вимпелком" належить 51% статутного капіталу грузинського оператора стільникового зв"язку "Мобітел", а також опціон на купівлю, 49% акцій, які залишилися. Всього ж у Грузії зареєстровано близько 200 змішаних російський-грузинських підприємств.

Всі ці компанії можуть опинитися під ударом, і першою жертвою нового міністра економіки, пише газета "Вести", може стати Об"єднаний грузинський банк, велика частина акцій якого належить російському Внешторгбанку. Привід для претензій завжди можна знайти, головне - політична воля. Проте, до останнього часу про нападки на російський бізнес в Грузії не повідомлялося. Видно, поки держміністр Грузії Каха Бендукідзе, відповідальний за програму економічних реформ, і який виступав за приватизацією багатьох великих держпідприємств, утримує прихильників жорстких дій в економіці від різких рухів.

Втім, поки керівництво Грузії, принаймні, на словах, ставить за завдання запобігти подальшому охолодженню відносин з Росією. Як повідомив президент Грузії Михаїл Саакашвілі, "насамперед треба зупинити будь-яке погіршення (у взаєминах з Росією) і, якщо це буде можливим, нормалізувати їх", підкреслив Саакашвілі.

- Для нас ясно - ми не зацікавлені в будь-якій ескалації відносин з Росією, - додав президент Грузії.

За оцінкою Саакашвілі зростання ВВП Грузії в 2006 році складе близько 8%. При цьому розширення економіки могло б бути на 1,5-3 відсоткових пунктів більше, коли б не погіршення економічних відносин з Росією. Проте, Саакашвілі в черговий раз підтвердив, що при необхідності Грузія зможе обійтися без російського газу.

Так або інакше, але Саакашвілі готовий піти на примирення з Москвою і хотів би зустрітися з президентом Путіном на саміті лідерів країн СНД, який пройде в кінці листопада в Мінську.

- Ми хочемо, щоб нас розглядали як маленьку країну, у якої є свої власні інтереси, а не як частина когось міжнародного балансу сил. У Москві нас вважають бастіоном заходу, але ми не хочемо бути бастіоном ні для кого, - заявив Саакашвілі, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі може почати націоналізацію підприємств, що належать Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі