пʼятниця, 17 березня 2023 14:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"РПЦ шукає лазівку", – чи звільнять лавру від московських монахів

"РПЦ шукає лазівку", – чи звільнять лавру від московських монахів
В Україні залишається багато монастирів РПЦ, але Києво-Печерська лавра – особливий випадок, пояснює Людмила Филипович. Фото: Українське радіо

Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду будівель і майна, якими користувалися представники Російської православної церкви в Україні. Однак оголосити про це складніше, ніж зробити.

Тому що московські монахи активно чинитимуть спротив. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла релігієзнавець Людмила Филипович.

"Я не зовсім переконана, що їх так просто виселять. Вони цілком можуть знайти лазівку, через яку залишаться. Вони стільки років там були, і тому чіплятимуться за все. Так, договір розірвали. Але вони можуть запропонувати заключити договір про оренду. І почати платити гроші. Можуть подати позов до суду. І знайти такі аргументи, щоб довести, що держава несправедливо поставилася. Можуть спробувати підняти хвилю підтримки за кордоном, що вже частково зробили", – каже Филипович.

Дата про 29 березня – доволі умовна, вважає релігієзнавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У якому стані зараз ЗСУ та чи відповідає дійсності стаття The Washington Post про песимізм в армії

"Не можна підігнати потяг до Лаври і погрузили всіх монахів. А їх там багато – 200 монахів і ще 400 спудеїв, що вчаться у семінарії. Ще близько 500 людей, що обслуговують. Люди там все життя прожили, і тому будуть захищати можливість залишитися. Саме на це вони і битимуть. Потрібно наголошувати, що треба шукати рішення, яке може задовольнити і їх, і державу. А так як було – вже не буде. Бо 30 років вони мали привілейований стан, – говорить Филипович.

В Україні залишається багато монастирів РПЦ, але Києво-Печерська лавра – особливий випадок, пояснює релігієзнавець.

"Це частина нашої історії. Там мають молитися люди. Повинна бути добра воля як держави, та і церкви. З боку першої вона є, але з іншої сторони – ні. Парафіяни московської церкви вважатимуть такі дії тиском. Порівняють це навіть зі Сталіним. Хоча за дев'ять років війни монахів ніхто не чіпав. Навіть більше – їм постійно виділявлася земля, де будували нові храми. Все,тощо відбувається зараз, з боку РПЦ в Україні – пропагандистський трюк, щоб повернути собі колишній статус. Зараз вже немає рівніших серед рівних. І всі мають відповідати перед законом. Це питання складне. За дев'ять років війни вже треба мати чітку позицію, а не знаходитися посередині. Але переважна більшість цих священиків зберігають відносини з росіянами, мають московську освіту, продовжують дружбу", – наголошує Филипович.

Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду будівель і майна, якими користувалися представники Російської православної церкви в Україні. Представники російської церкви мають звільнити приміщення на території заповідника до 29 березня. Про це повідомив сайт Києво-Печерської лаври.

За договором від 19 липня 2013 року чоловічий монастир російської церкви безоплатно користувався культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

Зараз ви читаєте новину «"РПЦ шукає лазівку", – чи звільнять лавру від московських монахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі