середа, 01 травня 2019 16:34

Розповіли, чому хочуть ліквідувати Укроборонпром

Розповіли, чому хочуть ліквідувати Укроборонпром
Михайло Самусь: адміністрація майбутнього президента теж повинна брати участь у розробці законопроекту щодо ліквідації Укроборонпрому. Фото: Корреспондент.net

Укроборонпром — структура, яка створена за часів Януковича. Вона не відповідає сучасним вимогам, які стоять перед Україною. Ініціювати його ліквідацію треба було ще 5 років тому.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

"Система, що існує, блокує можливість входження іноземних компаній для реалізації оборонно-промислової політики в інтересах ЗСУ. За 5 років не створили жодного спільного підприємства з закордонними партнерами.

Потрібен орган виконавчої влади, який буде встановлювати правила гри у сфері оборонної промисловості. Залучати інвестиції, іноземних партнерів. Новий орган виконавчої влади має забезпечити однакові права щодо доступу до оборонного замовлення приватним і державним підприємствам. Також треба створити ефективну систему захисту технологій. Закордонна компанія, яка захоче співпрацювати з Україною, має бути впевнена, що її технології не опиняться в Росії чи Китаї. Дуже важливо супроводжувати пріоритетні державні програми. Наприклад, розвиток українського гелікоптеробудування. Має бути окремий чиновник, який відповідатиме за конкретний напрям. Урядовий орган буде координувати цих осіб", — пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривонос розповів, як ліквідують Укроборонпром

На його думку, адміністрація майбутнього президента теж повинна брати участь у розробці законопроекту щодо ліквідації Укроборонпрому.

"Адже саме президент відповідає за сферу оборони. Треба спільно створити нову систему.

Законопроект, який внесли у Верховну Раду, треба трохи затримати та дочекатися, коли нова президентська адміністрація набуде чинності. Немає сенсу зараз ухвалювати закон. Новий президент може відмінити чи загальмувати цей процес. Щоб цього не сталось, нову владу варто залучити у нього. Дуже важливо чітко розуміти, що саме ми хочемо бачити після ліквідації Укроборонпрому та зробити новий урядовий орган ефективним. До складу Укроборонпром входить близько 150 підприємств. Вони нікуди не зникнути, їм треба буде створювати умови для розвитку", — додає Михайло Самусь.

У Верховні Раді пропонують ліквідувати Укроборопром і створити замість нього центральний орган виконавчої влади з формування та реалізації державної військово-промислової політики.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чому хочуть ліквідувати Укроборонпром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі