середа, 27 лютого 2019 20:10

Розкрадання в оборонці: в СБУ зробили важливе уточнення

Розкрадання в оборонці: в СБУ зробили важливе уточнення
В Україні кримінально карається лише контрабанда зброї. Фото: Уніан

В Україні до кримінальної відповідальності можна притягнути лише за контрабанду зброї, а в журналістському розслідуванні про махінації в оборонній сфері йдеться про комплектуючі для ремонту і запчастини.

Про це заявив замісник начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України Віталій Маяков на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, на якому розглядався результати розслідування, проведеного проектом "Наші гроші з Денисом Бігус", щодо масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі, передає Сensor.net.

У ході засідання член комітету, народний депутат Володимир Парасюк сказав: "Там йшлося про те, що деякі запчастини завозилися контрабандним шляхом, потім завищувалися ціни і продавали для наших підприємств, які займаються обороною. У мене питання, чи є в питанні контрабанди у служби безпеки України якась інформація: хто покривав цей, хто організовував коридори? Адже це не просто так все попадало на територію нашої держави".

"Коли ви проводите аналіз документів і бачите, що ціни в десятки разів завищують, це у вас не викликає питань, що це може бути порушення прямої статті Кримінального кодексу України?", - додав Парасюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрили схему виведення грошей з Росії до Європи

У відповідь на це Віталій Маяков наголосив, що наразі контрабанда товарів в Україні декриміналізована законодавчо.

"До кримінальної відповідальності можна притягнути лише за контрабанду зброї. Контрабанда зброї в даному випадку не відбувалася", - зазначив він.

Після цього Парасюк запитав, чи стосується це БТРів, на що Маяків відповів: "БТРи контрабандою не транспортувалися".

"Переміщалися, якщо вірити журналістському розслідуванню, комплектуючі для ремонту ходової частини, інші запчастини", - підкреслив Маяков.

25 лютого "Наші гроші" опублікували розслідування, у якому звинуватили Олега Гладковського, його сина Ігоря Гладковського і нинішнього директора "Укроборонпрому" Павла Букіна в розкраданнях в оборонному комплексі України.

Згідно з розслідуванням, син заступника секретаря РНБО разом із партнерами організували постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. Водночас державні оборонні підприємства "Укроборонпрому" купували ці деталі у фірм-прокладок за цінами, завищеними в кілька разів. Однією з таких фірм була "Оптимумспецдеталь".

Журналістам надійшов анонімний лист з архівом листування фігурантів схеми. Із листів випливає, що син заступника секретаря РНБО погоджував афери через свого батька. За даними журналістів, фігуранти схем заробили мінімум 250 млн грн за допомогою фірм-прокладок.

"Наші гроші" анонсували також вихід наступної частини розслідування, де роль Гладковського-старшого та керівництва "Укроборонпрому" у схемах буде висвітлено докладніше.

Гладковський і "Укроборонпром" планують подати в суд на журналістів Bihus.info.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадання в оборонці: в СБУ зробили важливе уточнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі