пʼятниця, 25 жовтня 2024 16:06

Ротації військових можуть стати компромісом для влади - політолог

Українські військові мають отримати повноцінний відпочинок, але можливість демобілізації повʼязана зі станом наповнення наявних бригад. Якщо звільнення від служби не буде, потрібен хоча б компроміс.

Автор: фото з відкритих джерел
  Військовим потрібне повноцінне відновлення, а не тільки відхід в тил, вважає політолог
Військовим потрібне повноцінне відновлення, а не тільки відхід в тил, вважає політолог

Про це в коментарі для видання "Політаналіз" сказав голова Центру аналізу і стратегій Ігор Чаленко.

За його словами, компромісним рішенням може бути зміна підходу до ротацій. Після кількох місяців служби в тяжких умовах захисникам потрібно дати можливість поїхати до сім'ї, а не тільки відійти в тил.

Політолог зауважив, що обіцянки Міноборони внести законопроєкт про демобілізацію цьогоріч не будуть дотримані.

"Скоріше за все, [законопроєкт підготують] не раніше початку наступного року", - висловився Чаленко.

Він додав, що попередні заяви щодо термінів реєстрації документа можна вважати спробою знизити градус напруги.

Своєю чергою нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко в коментарі журналістам зазначив, що обіцяного законопроєкту про терміни служби досі немає, бо "для влади демобілізація військових не в пріоритеті".

Як нагадує "Політаналіз", речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін у квітні заявив, що законопроєкт про демобілізацію буде готовий швидше, ніж за 8 місяців.

Кілька тижнів тому, 22 вересня, член парламентського комітету з питань оборони, нардеп від фракції "Голос" Роман Костенко сказав, що документ мають написати до середини осені. Але він припустив, що там не буде конкретних термінів служби. Один із варіантів полягає у тому, щоб прив'язати умови демобілізації до указу президента.

Наприкінці минулого року міністр оборони Рустем Умєров заявляв: "Слово "демобілізація" ми можемо використовувати лише після того, як закінчиться війна".Проте чіткі терміни перебування на війні були зазначені в законопроєкті про посилення мобілізації № 10449. Спершу передбачалося, що військові отримають право на звільнення після 36 місяців служби. Пізніше, перед голосуванням Верховної Ради за законопроєкт у другому читанні, цю норму прибрали.

Врешті парламентарі посилили відповідальність для тих, хто порушує правила військового обліку, а демобілізацію не було підтримано. Натомість нардепи доручили уряду зареєструвати окремі законопроєкти, які вдосконалили би механізми ротації і звільнення військових. Водночас у законі немає часових рамок, протягом яких Кабмін має внести документ.

Зараз ви читаєте новину «Ротації військових можуть стати компромісом для влади - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі