пʼятниця, 27 березня 2009 13:53

Російські банки на межі розорення

Російські банки на межі розорення
Президент російського Альфа-банку Петро Авен в інтерв"ю Financial Times заявив, що, можливо, 20-30 найбільших банків, включаючи Альфа, отримають допомогу держави.

Проте майбутнє сотень невеликих банків під великим питанням, вважає глава "Альфа-банку". "Повірте, що сотні банків зникнуть до кінця року", - сказав він.

Авен вважає помилкою, що ЦБ підтримує рівень ставки рефінансування на високому рівні в 15-19%, оскільки комерційні банки в цьому випадку змушені кредитувати під 25%, що робить кредити дорогими.

На його думку, рівень прострочених кредитів в цілому по банківській системі Росії до кінця року може досягти 15-20%.

На його думку, банкрутства банків почнуться в третьому кварталі, коли почнуть закінчуватися терміни більшості кредитів.

Авен чекає на серйозні зміни в структурі власників промислових груп.

Банкір відзначив, що криза в Росії все сильніше нагадує кризу радянської економіки в 1985-1986 роках, а не фінансову кризу 1998 року, після якого економіка швидко оговталася. "Причина та ж - колапс експортних цін, крах надій, - заявив він. - Ми не знаємо, як все піде зараз. Але для Горбачова це була катастрофа".

За попередніми даними Центробанку, до березня рівень простроченої заборгованості по банківському сектору склав 3,1% по кредитах нефінансовому секторові і 4,1% - по кредитах фізичним особам. У той же час віце-прем"єр, глава Мінфіну РФ Олексій Кудрін напередодні на закритій зустрічі з банкірами заявив, що реальний рівень простроченої заборгованості банків може складати вже 10%. Розбіжність реальних даних зі статистикою ЦБ Кудрін пояснив "звичкою" учасників ринку покращувати показники звітності. Як відзначає видання, на 10%-ве прострочення чиновники чекали лише до кінця року.

Кудрін також заявив, що вірогідність банкрутства банків з першої тридцятки мінімальна. Крім того, глава Мінфіну повідомив, що уряд не обмежується заходами підтримки перших тридцяти банків. Він відзначив, що на зустрічі з банкірами обговорювалися заходи підтримки всієї банківської системи. "Є малі банки, які грають важливу роль в кредитуванні малого і середнього бізнесу, вони, до речі, найстійкіші", - сказав Кудрін, пояснивши, що у них немає проблем з неповерненнями кредитів.

За матеріалами Интерфакс, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Російські банки на межі розорення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі