понеділок, 10 липня 2023 21:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіяни відволікають увагу" – як іде наступ ЗСУ та де очікувати підступних ударів від окупантів
4

Сили оборони України взяли під вогневий контроль Бахмут на Донеччині.
Фото: Getty Images
На Запорізькому напрямку українські військові продовжують досягати часткового успіху
Російські війська все частіше завдають авіаударів
 Російські війська зазнають колосальних втрат на Донбасі й "зав’язли" у важких боях на трьох ключових напрямках

Сили оборони України взяли під вогневий контроль Бахмут на Донеччині. Наші війська контролюють основні панівні висоти довкола міста, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський наголосив, що Бахмут на Донеччині береться під вогневий контроль Сил оборони. Окупанти перебувають у пастці.

З початку наступу на Бахмутському напрямку ЗСУ звільнили 24 кв. км української землі, за даними Генштабу. Успіхи є і на Мелітопольському та Бердянському напрямках – там українські воїни повернули 169 кв. км території, станом на 10 липня.

Як триває наступ ЗСУ та де очікувати ударів від ворога – детально розбиралася кореспондентка Gazeta.ua.

ДОНЕЧЧИНА

Збройні сили України максимально ускладнили пересування ворога біля Бахмута, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"У самому Бахмуті ворог фактично у пастці. Наші війська максимально ускладнили пересування ворога та унеможливили вихід. Тривають обстріли з обох сторін", – заявила Маляр.

На південному секторі Бахмутському напрямку ЗСУ зараз просуваються на кількох відрізках, протяжність яких перевищує кілометр, йшлося у звіті американського Інституту вивчення війни. На північному секторі ситуація залишається стабільною, бої не призвели до зміни територіальних положень.

Російським силам складно маневрувати в межах Бахмуту

Українські війська штурмують російські позиції на північних підступах до Бахмута, відбили невстановлені райони. Російським силам складно маневрувати в межах міста, пише Інститут вивчення війни. Там вказують, що ЗСУ звільнили важливу висоту біля Кліщіївки в 7 км на північний захід від Бахмута. Саме селище досі перебуває під контролем російських окупантів, але його значення не таке важливе, як висоти у ньому та навколо, наголошують експерти.

Автор: Getty Images
  Сили оборони України взяли під вогневий контроль Бахмут на Донеччині.
Сили оборони України взяли під вогневий контроль Бахмут на Донеччині.

Про критичне становище росіян у Бахмуті заявив і ексочільник Служби зовнішньої розвідки, генерал Микола Маломуж.

"В першу чергу потрібно сказати, що ми не підемо в лобову атаку на Бахмут. Ми будемо проводити операцію на флангах - ця стратегія продовжує зараз розвиватися, на півдні та на півночі Бахмута. У даній ситуації ми не тільки просуваємося, але ми повертаємо нові висоти. Це перша складова, яка показує, що ворог потрапив у напівоточення", – наголосив Маломуж. Зазначив, що рашисти можуть вийти з міста, бо його утримувати важко.

ЗСУ здійснили дві спроби прориву під Макіївкою

8 липня російські терористи обстріляли із реактивних систем залпового вогню місто Лиман на Донеччині. Там загинуло дев'ять мирних мешканців. Атакують же окупанти на Авдіївському напрямку.

ЛУГАНЩИНА ТА ХАРКІВЩИНА

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать карти американського Інституту вивчення війни. Такою вона вже є кілька останніх тижнів. На цьому напрямку точаться важкі бої.

Війська РФ наступають на лінії Куп'янськ – Сватове. Однак Сили оборони України успішно відбили атаки окупантів на південь від Новоселівського - в 15 км на північний захід від Сватового, Нововодяного та Новоєгорівки.

Бойові дії тривають у районі Кремінної

Бойові дії тривають у районі Кремінної. Війська ворога атакували Серебрянське лісництво у напрямку Григорівки, яка знаходиться в 10 км на південь від Кремінної та у напрямку Ямполя. Натомість ЗСУ здійснили дві спроби прориву під Макіївкою.

ЗАПОРІЖЖЯ ТА ХЕРСОНЩИНА

На півдні ситуація залишається складною, вона розвивається потужно та енергійно. Загарбники намагаються обстрілювати всі населені пункти вздовж лінії фронту, сказала речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

На Запорізькому напрямку українські військові продовжують досягати часткового успіху. Про важкі справи для окупантів говорять самі росіяни. Їх ЗМІ писали, що українські війська вели наступальні операції у західних частинах Донецької та Запорізької областей.

Автор: t.me/V_Zelenskiy_official
  На Запорізькому напрямку українські військові продовжують досягати часткового успіху
На Запорізькому напрямку українські військові продовжують досягати часткового успіху

Наша армія продовжує наступальні дії і на Бердянському (західна частина Донецької – східна Запорізької області) та Мелітопольському (західна частина Запорізької області) напрямках. ЗСУ досягають часткового успіху.

Російські війська все частіше завдають авіаударів

У Херсонській області окупанти намагаються стримати просування ЗСУ на лівий берег регіону. Російські війська відбили попередні позиції на східному березі Херсонщини, які втратили через затоплення внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. У свою чергу ЗСУ вдалося перекинути дві невеликі групи підкріплень з правого берега на лівий. Російські війська все частіше завдають авіаударів.

"Росіяни намагаються відволікти увагу від основних напрямків удару"

Дмитро Снєгирьов, військовий експерт:

"Лиманський напрямок найбільш напружений за кількістю обстрілів з боку збройних сил країни-окупанта. Це найбільш проблемна ділянка фронту. Основне завдання окупантів – прорватися в район Лиману. Друге – створити можливості для оперативного оточення українського угруповання в районі Сіверська. Саме з цим пов'язана активізація останніми днями російських окупантів у напрямку потенційного удару – українських селищ Діброва і Торського Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зброя та реальні кроки для вступу в НАТО" – дипломат про те, що принесе Україні саміт у Вільнюсі

Російські війська зазнають колосальних втрат на Донбасі й "зав'язли" у важких боях на трьох ключових напрямках – Мар'їнка, Авдіївка, Бахмут. Попри це військово-політичне командування ворога не відмовляється від амбітних планів вийти на адміністративні кордони Донецької й Луганської областей та обійти українське угруповання на сході з флангів. Про це свідчать певні рухи окупантів під Кремінною. У планах противника захопити села Макіївка, Невське і вийти на адмінкордони Луганщини.

Росіяни посилено штурмують українські позиції на Лиманському напрямку

Ще в травні були повідомлення, що окупанти збирають ударний "танковий кулак" та, ймовірно, мають намір атакувати з-під Кремінної в бік Лиману. Зараз росіяни посилено штурмують українські позиції на Лиманському напрямку. Особливо в районі Діброви (12 км на схід від деокупованого Ямполя. – Gazeta.ua) та Серебрянського лісництва. При цьому загарбники тиснуть по всій лінії бойового зіткнення від Лимана до Куп'янська.

Автор: rferl.org
   Російські війська зазнають колосальних втрат на Донбасі й "зав’язли" у важких боях на трьох ключових напрямках
Російські війська зазнають колосальних втрат на Донбасі й "зав’язли" у важких боях на трьох ключових напрямках

Напружені бої точаться на Куп'янському напрямку в Харківській області. Тут зосереджені підрозділи другої 18-ї мотострілецької дивізії збройних сил РФ. Завдання окупантів – продавити українську оборону в напрямку Куп'янська з можливістю виходу на Ізюм. Тобто, створення куп'янсько-ізюмського ударного угруповання, яке нависатиме над флангами Збройних сил України, зосереджених у Слов'янську.

Російські загарбники посилили штурми на Лиманському та Куп'янському напрямках

Росіяни намагаються відволікти увагу від основних напрямків удару. А це Лиманський і Куп'янський. На Лиманському напрямку зосереджені досить серйозні сили. Крім того, можемо говорити про введення додаткових резервів, як бронетехніки, так і особового складу".

На Луганщині росіяни намагаються атакувати. Нав'язувати свій рух

Іван Ступак, військовий експерт:

"У Бахмуті є передумови для оточення росіян. Поки до цього далеко, але наші військові просуваються. І окупантам доведеться або здаватися, або тікати. Нюанс в тому, що в Бахмуті вони ще не встигли створити фортифікаційні споруди. Розрили траншеї, але таких загороджень як у Запорізькій області - немає. На Запоріжжі у росіян було багато часу – вони півроку все це розбудовували. Замінували все "по підручнику", якісно. Тому просування наше на Бахмуті йде одним темпом, а на Запоріжжі – вигризаємо метр за метром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова загроза з Білорусі чи початок розвалу Росії: чотири сценарії для України після бунту Пригожина

На Луганщині росіяни намагаються атакувати. Нав'язувати свій рух. В той час як на півдні вони явно в обороні. Там у нас є окремі просування, але не такі масштабні. Бо доводиться вигризати кожен метр. На Василівському напрямку така ситуація, наприклад. Бачимо що з Антонівського мосту окупанти намагаються вибити. Росіяни подекуди контратакують.

Війна зараз така, що все видно. З супутників, безпілотників. Тому просто так зібрати велику купу військ, щоб це було непомітно, і вдарити по Бахмуту чи Харківщині – так не буде. Наші це побачать".

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни відволікають увагу" – як іде наступ ЗСУ та де очікувати підступних ударів від окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі