вівторок, 26 жовтня 2010 10:46

Росія запропонувала Україні видобувати газ із нерентабельних родовищ

Росія запропонувала Україні видобувати газ із нерентабельних родовищ

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає реальним створення СП між НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпромом" на базі запропонованих російською стороною родовищ і української ГТС.

Росія запропонувала передати у спільне підприємство два газових родовища - Астраханське і на півострові Ямал, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вони відрізняються високою собівартістю видобутку і вкрай складними умовами розробки.

Так, за інформацією Мінпаливенерго, собівартість видобутку газу на родовищах Ямалу в 1,5 рази вище, ніж на Уренгойському, яке хотіла отримати українська сторона.

А на Астраханському родовищі раніше планували вести розробку найбільші світові нафтові компанії ENI і Total, але не змогли через високий вміст сірки в газі.

Проте в Кабміні пропозицію Росії вважають вигідною, говорить високопоставлене джерело в Мінпаливенерго.

"Головне для України - домогтися гарантій завантаження газотранспортної системи і припинення будівництва Росією "Південного потоку". Це можливо тільки у разі створення СП", - пояснив співрозмовник.

Крім того, створення СП на умовах Росії дозволить Україні ставити питання про перегляд формули ціни газу, вважають у Мінпаливенерго.

Раніше Азаров заявив, що Україна планує переглянути формулу ціни газу в міжурядових угодах, щоб знизити вартість палива на третину.

Натомість "Нафтогаз" пообіцяв збільшити закупівлі газу у "Газпрому" і створити з ним СП на вигідних для російської монополії умовах.

За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Миколи Пашинського, створення консорціуму призведе до того, що Україна втратить частину доходу від транзиту російського газу.

Виходячи з поточних ставок транзиту мова може йти про приблизно 1,7 млрд. доларів на рік.

Крім того, незрозуміло, чи отримає при цьому Україна додатковий прибуток, враховуючи, що запропоновані родовища потребують значних інвестицій.

Пашинський. нагадав, що "Нафтогаз" не виконує план з інвестицій в розробку нафтогазових родовищ в Лівії та Єгипті, де добувати газ набагато легше, через відсутність коштів.

Крім того, загроза будівництва "Південного потоку" може бути перебільшена.

Роботи планувалося почати в листопаді цього року, але до цих пір Росія не підписала з Туреччиною угоди про прокладання трубопроводу.

Зараз ви читаєте новину «Росія запропонувала Україні видобувати газ із нерентабельних родовищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі