четвер, 21 жовтня 2010 09:41

Борги "Нафтогазу" сягнули вже 24 млрд грн

Борги "Нафтогазу" сягнули вже 24 млрд грн

З липня НАК "Нафтогаз Україна" не оплачувала розмитнення природного газу, в результаті чого, за повідомленням Держмитниці, борг компанії сягнув 2,4 млрд грн.

Про це повідомляє "Коммерсат-Украина".

У Мінпаливенерго кажуть, що затримували платежі, оскільки НАК вже заплатила за розмитнення 11 млрд кубометрів газу, які за рішенням суду тепер змушена повернути "РосУкрЕнерго". Проте експерти констатують, що "Нафтогаз" як і раніше перебуває у важкому фінансовому становищі, і пов'язують несвоєчасну оплату з падінням його виробничих показників.

"Фактично в червні стало ясно, що 11 мільярдів кубометрів були розмитнені незаконно, оскільки не належали" Нафтогазу". Тим часом за їх розмитнення ми вже заплатили 3,8 млрд грн. Оскільки Держмитслужба все одно не повернула б нам ці гроші або повернула б зі значним запізненням, ми розраховували на здійснення відповідного взаємозаліку по всій сумі Однак Кабмін вирішив інакше, і тепер НАК доведеться знайти кошти, що повернути борг", -. пояснило джерело видання в Мінпаливенерго.

Конфлікт щодо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року. За розпорядженням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко "Нафтогаз" забрав з підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, які належали "РосУкрЕнерго". Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі $ 1,7 млрд, який "Нафтогазу" переуступив "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" РосУкрЕнерго". Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру, що унеможливило реалізацію контрактів у Європі. RosUkrEnergo звернулася в Стокгольмський арбітражний суд з вимогою стягнути з НАК 11 млрд. кубометрів та пеню. У червні суд підтримав трейдера. Рішення Стокгольмського арбітражу вже підтвердили суд першої інстанції та апеляційна комісія.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима упевнений, що "Нафтогаз" вирішив провести взаємозалік з Держмитслужбою через складне фінансове становище.

"У компанії ростуть витрати, постійно погіршуються виробничі показники і зростає рівень неплатежів", - сказав він.

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, щоб розрахуватися з Держмитслужбою, "Нафтогаз" буде змушений залучити нові кредити. Відповідно, кредиторська заборгованість компанії зросте ще більше, особливо з урахуванням двох оголошених тендерів на відкриття в 2010-2011 роках поновлюваних кредитних ліній - в Укргазбанку на 500 млн грн і в Промінвестбанку на $ 70 млн, говорить пан Пашинський.

Зараз ви читаєте новину «Борги "Нафтогазу" сягнули вже 24 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі