пʼятниця, 24 листопада 2006 14:16

Росія відмовилась розслідувати вбивство екс-офіцера ФСБ Литвиненка

Офіційний Кремль заявив, що смерть колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, якого отруїли в Лондоні, безумовно, є трагедією, але її розслідування - компетенція виключно британської поліції.

- Смерть людини - це завжди трагедія. В даний момент необхідно, щоб цю подію розслідували правоохоронні органи Британії, резидентом якої і був Литвиненко, - заявив сьогодні 1-й заступник прес-секретаря президента Росії Володимира Путіна Дмитро Песков в Гельсінкі перед початком саміту Росія - ЄС.

Колишній співробітник ФСБ РФ Литвиненко помер в лондонській лікарні. Про це у четвер, 23 листопада, повідомило керівництво лікарні Університетського коледжу Лондона, де Литвиненко знаходився після того, як його загадковим чином отруїли.

Смерть наступила о 23:21.

Клінічний директор відділення критичної терапії лікарні Університетського коледжу Лондона доктор Джеф Беллінган заявив, що лікарі практично виключають версію, що екс-офіцера ФСБ отруїли талієм або радіоактивною речовиною.

Литвиненка госпіталізували за три тижні до смерті після зустрічі з колишнім охоронцем Бориса БерезовськогоАндрієм Луговим і невідомим на ім"я Володимир, який став головним підозрюваним в отруєнні колишнього підполковника ФСБ.

Луговий підтвердив факт своєї зустрічі з Литвиненком в день його отруєння, проте спростував інформацію про те, що третьою людиною, присутньою при їхній розмові, був високий росіянин на ім"я Володимир.

За словами Лугового, третім співбесідником на зустрічі був бізнесмен і друг його дитинства Дмитро Коврон, який, навпаки, невисокого зросту.

Того ж дня Литвиненко зустрічався з інформатором Маріо Скарамелла, який ймовірно передав йому інформацію про вбивць Ганни Політковської. Проте Литвиненко так і не повідомив поліції ті відомості, які поступили йому від Скарамелли.

Служба зовнішньої розвідки Росії (СЗР) відкинула будь-яку причетність до отруєння екс-співробітника ФСБ, але заявила про готовність співпрацювати з британськими спецслужбами у пошуках вбивць Литвиненка.

Перед смертю Литвиненко говорив про бажання вижити, "щоб показати їм". Колишній підполковник ФСБ виразив упевненість, що те, що сталося з ним є розплатою за те, що він сказав правду в книзі "ФСБ підриває Росію", що звинувачує російські спецслужби в організації серії московських терактів 1999 року.

- Ось що було потрібно, щоб довести, що я говорив правду, - говорив колишній підполковник ФСБ.

За матеріалами Lenta.ru, BBC, Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовилась розслідувати вбивство екс-офіцера ФСБ Литвиненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі