вівторок, 30 травня 2023 13:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія в авральному темпі риє окопи" – яким може бути контрнаступ України та до чого готується Москва

"Росія в авральному темпі риє окопи" – яким може бути контрнаступ України та до чого готується Москва
Голова Пентагону Ллойд Остін наголосив, що "сьогодні Україна "найбільше" потребує радарів, амуніції, ППО та артилерійських снарядів калібру 155 мм". Фото: Генштаб

Україна за останні місяці мала певні часткові успіхи на фронті. Однак ситуація залишається напруженою. Українські сили здійснюють контратаки в районі Оріхово-Василівки та просуваються на Донецькому напрямку – повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Кремль посилив ракетні обстріли центру України та Києва, щоб зірвати плани України. Однак на думку цього ж Інституту – це лише посилить проблеми росіян, а не вирішить їх. Gazeta.ua зібрала інформацію про ситуацію на фронті та підготовку Росії до наступу України.

Літаки та закрите небо – що дав Україні новий "Рамштайн"

Зустрічі у форматі "Рамштайн" є маркерами того, що відбувається на фронті. Остання з них підняла три важливих питаннях. На засіданні йшлося про посилення української ППО та довгострокову підтримку України, включно з промисловими ініціативами збільшення виробництва критично важливого обладнання.

Європейську коаліцію тренування на F-16 очолять Нідерланди та Данія

Окремою темою 12-го "Рамштайну" були американські літаки F-16. Міністри оборони міжнародної Контактної групи з допомоги Україні у форматі "Рамштайн" розподілили обов'язки щодо плану, фінансування та місця навчань українських пілотів на винищувачах F-16. Європейську коаліцію тренування на F-16 очолять Нідерланди та Данія, які і забезпечать навчання українських військових. Допомогу їм у цих зусиллях запропонували, крім США, Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Щоб винищувачі F-16 змогли відіграти значну роль у перебігу війни, Україна потребуватиме їх у великій кількості, і на це піде певний час, зауважив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. Саме тому, за його словами, США вклали значні зусилля в забезпечення протиповітряної оборони України.

Україна отримає ракети з дальністю ураження 500 км. Storm Shadow – франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля". Призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, добре захищених засобами протиповітряної оборони. Може використовуватися в будь-який час доби, за складних метеоумов і за застосування засобів радіоелектронної протидії. Військовий аналітик Олексій Гетьман наголосив, що ворог здатний збити хіба одну з 10 ракет типу Storm Shadow.

Україна отримає близько $65 млрд у вигляді оборонної допомоги

Голова Пентагону Ллойд Остін наголосив, що "сьогодні Україна "найбільше" потребує радарів, амуніції, ППО та артилерійських снарядів калібру 155 мм". Загалом контактна група виділила близько $65 млрд у вигляді оборонної допомоги.

"Вагнер" тікає з Бахмута, а на півдні – примусово мобілізує українців

Російські окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Основні зусилля зосереджують на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

Інтенсивність наступальних дій російських загарбників у районі Бахмута суттєво знизилась. У рядах російської армії почалися проблеми. Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин почав жалітися на нестачу боєприпасів та погрожував російській владі вивести своїх найманців із Бахмута після 10 травня чи-то передати їхні позиції "кадировцям". Але згодом він передумав – і не вивів "вагнерівців" із міста. Пізніше Пригожин заявив, що російське Міноборони пообіцяло "вагнерівцям" необхідну кількість боєприпасів. Однак 25 травня заявив, що почав виводити найманців із українського Бахмута і передає позиції регулярній російській армії. Нині ворог здійснює заміну військ. "Вагнерівців" міняють на регулярні підрозділи. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Дезертирували близько 80 російських окупантів

Проблеми окупанти мають і на Луганщині. Попри те, що проводять обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна, успіхів ці спроби не мають. Тікають росіяни з позицій не тільки на Донеччині. У Лисичанську Луганської області дезертирували близько 80 російських окупантів. Вони були у підрозділі "Шторм-Z".

Ворог на півдні України переважно обороняється. Однак, загарбники не припиняють обстрілів населених пунктів Запорізької та Херсонської областей. Однак просуватися там навіть не намагаються. На окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини росіяни примусово паспортизують людей. Загарбники постійно тиснуть на місцевих, погрожують депортацією та конфіскацією майна.

Деякі перешкоди в Криму були побудовані за лічені дні

У Криму окупанти готуються до бойових дій. Росія збудувала мережу окопів та загороджень. Американська газета The Washington Post назвала півострів однією із найбільш укріплених територій у зоні бойових дій. Оборону півострова швидко посилили напередодні наступу України, про який почали говорити весною. Деякі перешкоди в Криму були побудовані за лічені дні.

Операції РДК та "Свободи Росії" на території РФ

22 травня у Бєлгородській області почалися військові дії, за які взяли відповідальність формування етнічних росіян – РДК та легіон "Свобода Росії". Обидва воюють на боці України. Російська місцева влада заявила про проникнення "української ДРГ" і запровадили режим "контртерористичної операції", який згодом скасували. Бійці цих формувань продовжують публікувати фото та відео з території Росії і наголошують на продовженні "звільнення РФ".

Ще 22 травня представник ГУР МО Андрій Юсов наголосив, що це – "внутрішній конфлікт", а українські Сили оборони займаються звільненням виключно власних земель. Юсов заявив, що спільна операція "Свободи Росії" та РДК спрямована на створення "смуги безпеки". Радник глави Офіса президента Михайло Подоляк сказав, що Україна спостерігає за операцією Російського добровольчого корпусу в Бєлгородській області, але не має до цього безпосереднього стосунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російські кати дерев'яними палицями ламали українцям суглоби. Після цього страчували" – Андрій Нєбитов

Начальник ГУР МО України генерал-майор Кирило Буданов звернувся до російських військовослужбовців і закликав їх здаватися в полон, тому що "буде ще гірше".

Ці акції експерти називають хорошими передумовами для українського контрнаступу. Війна на території Росії повинна змусити загарбника відтягнути війська з гарячих точок. Зокрема, військовий експерт Павло Лакійчук в коментарі Gazeta.ua наголосив, що ці акції – "добрий знак для нас напередодні нашого контрнаступу".

"Противник буде накопичувати свої сили, відтягуючи з інших гарячих напрямків. Зокрема, зі сходу. Росії важко і в неї недостатньо сил", – пояснив Лакійчук.

"ЗСУ відштовхуватимуться від досвіду битви за Київ та звільнення Херсонщини і Харківщини"

Іван Киричевський, військовий експерт:

"Контратаки ЗСУ під Бахмутом ще не контрнаступ, а частина Бахмутської оборонної операції. Так, наші війська на цьому відтинку мають частковий успіх, але й рашисти там також не втратили потенціал до наступальних дій.

Схоже, що лише після того, як окупанти остаточно зупиняться під Бахмутом, стануть можливими контрнаступальні операції ЗСУ ширших масштабів та на інших ділянках фронту. І навіть це ще не означатиме завершення та перемогу в битві за Бахмут. Це відбудеться лише після того, як ЗСУ "вирівняють фронт" та відкинуть рашистів суттєво далі від західної околиці міста.

Контрнаступ планують так, щоб РФ нарешті таки не змогла перейти до етапу "стабілізація та відновлення потенціалу"

Схоже, що мета майбутньої контрнаступальної операції насправді ще більш стратегічно глибша, аніж те, як її описав Рєзніков в одному з інтерв'ю – завдання поразки військам РФ і порушення їх логістичних комунікацій. За майже 15 місяців повномасштабної війни та декілька місяців підготовки перед цим Росія пройшла як мінімум три цикли по схемі "мобілізація-перехід в наступ – недосягнення цілі наступу та перехід в оборону – обвал під тиском дії ЗСУ – стабілізація та відновлення потенціалу". Загальною тривалістю від 3 до 7 місяців кожен. ЗСУ цей ланцюжок рашистам хочуть поламати, тому формують умови та планують контрнаступ так, щоб РФ нарешті таки не змогла перейти до етапу "стабілізація та відновлення потенціалу".

Очевидно, що при цьому ЗСУ відштовхуватимуться від досвіду битви за Київ та звільнення Херсонщини і Харківщини, де успіх на полі бою досягався завдяки тому, що вдавалось розбалансувати систему оборони противника ударами на різних напрямках, використовуючи зокрема нестандартну побудову бойових порядків наших військ.

Глибина фортифікації противника на Півдні в деяких випадках досягає 50 км

Така задача на цей раз виглядає значно складнішою, з огляду на публічно відомі дані про те, що глибина фортифікації противника на Півдні в деяких випадках досягає 50 км, а на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей ворог уже зосередив 152 тисячі "штиків".

Але якщо уважніше уловлювати деякі сигнали з відкритих джерел, то схоже, що у відповідь на таку проблему Сили оборони України готують ще більш нестандартну відповідь. Наприклад, раптова щедрість від Франції та Німеччини, якої може вистачити ще на пару чи декілька механізованих бригад, та фраза президента Зеленського про "декілька візитів і можна починати контрнаступ". Це може свідчити, що глобально контрнаступ ЗСУ планується як стратегічна операція у форматі декількох одночасних чи послідовних наступальних дій оперативно-тактичного рівня. Глибина такої операції може сягати 3-5 місяців, і саме під її завершення німці та французи можуть зараз виділяти бронетехніку".

Дмитро Снєгирьов, військовий експерт:

"Частину Херсонської та Запорізької областей досі окуповано. Відповідно, поки не звільнено ці території, до Криму зайти не можна. Давайте подивимося на ті події, що відбуваються на території Запорізької та Херсонської областей. Нанесення ударів по тилових базах накопичення, місцях тимчасового розміщення особового складу та озброєння. Це так званий каскадний характер планування операцій із деокупації.

Успішний характер деокупації частини Херсонської та Харківської областей розпочинався саме з завдання ударів по тилових базах. Другим етапом було взяття під безпосередній контроль логістики. І вже третій етап – це сам контрнаступ. І те, що відбувається зараз у Запорізькій, Херсонській областях та на території Автономної Республіки Крим, на мій погляд, і є першим етапом деокупації. Тобто каскадного характеру планування операцій: завдання ударів по військовій інфраструктурі.

Окупанти в авральному темпі риють окопи

Відповідно, що російська влада побоюється подібного сценарію подій. Наразі в авральному темпі риють окопи у Медведівці – це якраз на перешийку. Ще в Вірменську, поряд із селами Маслово та Новоіванівка – це біля Джанкоя. І поряд із селом Вітіно у Сакському районі. Село Вітіно – це саме там, де укріплення збудували на пляжі, буквально на морському узбережжі. Тобто це означає, що російська влада розглядає як потенційний військовий характер звільнення ЗСУ окупованих територій.

Фортифікаційні споруди почали зводитись після зустрічі прем'єр-міністра Великобританії з президентом Франції, де зокрема обговорювалися питання підготовки підрозділів морської піхоти України. Тобто йдеться саме про штурмові підрозділи, які братимуть безпосередню участь у деокупації Криму".

Зараз ви читаєте новину «"Росія в авральному темпі риє окопи" – яким може бути контрнаступ України та до чого готується Москва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі