четвер, 04 квітня 2024 16:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія майже повністю відновилася у військовому плані - Держдеп США

Росія майже повністю відновилася у військовому плані - Держдеп США
Росія майже повністю відновила свої збройні сили після величезних втрат під час вторгнення в Україну. Фото: міноборони РФ

Росія майже повністю відновила свої збройні сили після величезних втрат під час вторгнення в Україну.

Про це заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл. Однак його оцінка Кемпбелла суперечить оцінці Пентагону та американських союзників у Європі, передає Defence News.

"Ми оцінили протягом останніх кількох місяців, що Росія майже повністю відновилася у військовому плані", - сказав він.

Водночас глава комітету національної безпеки Литви на початку цього року заявляв, що Росії знадобиться від п'яти до семи років, щоб відновити свої сили для повномасштабної війни.

Однак Москва різко збільшила витрати на оборону з 2022 року - до 6% національного ВВП у бюджеті на 2024 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти заховали свої кораблі

"Це зростання є частиною більш масштабних зусиль Кремля, спрямованих на переведення своєї економіки, і зокрема оборонної промисловості, на військові рейки", - пише видання.

За даними видання, частково країні-агресорці вдається це завдяки підтримці Китаю, а також Північної Кореї та Ірану.

Кемпбелл та ще один високопоставлений представник адміністрації, який говорив з журналістами на умовах анонімності, заявили, що Китай допоміг Росії "пережити" економічні і військові невдачі за останні два роки.

"Ми дійсно бачимо, що Китайська Народна Республіка почала допомагати відновлювати російську оборонно-промислову базу, по суті, відновлюючи торгівлю з європейськими партнерами, яка припинилася після вторгнення Росії, - сказав посадовець.

Китай вважає, що в російсько-українській війні не повинно бути переможців і переможених та закликає не дискредитувати його "звичайні" відносини з Росією.

Існує ризик подальшого загострення війни, тому слід докладати зусиль для деескалації та припинення конфлікту шляхом переговорів. Про це на брифінгу сказав речник МЗС КНР Ван Веньбінь, коментуючи телефонну розмову лідерів Китаю і США.

За його словами, Китай не є тим, хто створив конфлікт, не бере в ньому участі й ніколи не передавав жодній воюючій стороні зброю чи військове обладнання.

Зараз ви читаєте новину «Росія майже повністю відновилася у військовому плані - Держдеп США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі