середа, 25 вересня 2019 21:25

Російський дешевий газ нам завжди дорого коштував - експерт з енергетики

Російський дешевий газ нам завжди дорого коштував -  експерт з енергетики
Міністр енергетики Росії запропонував "Нафтогазу" відмовитись від фінансових претензій Фото: 5 канал

Міністр енергетики Росії Олександр Новак запропонував українському "Нафтогазу" відмовитись від фінансових претензій.

Борг російського "Газпрому" перед українським "Нафтогазом" за рішенням Стокгольмського арбітражу від лютого 2018 року зріс на 10% - до 2,817 млрд доларів.

"Ця вимога стосується переговорів щодо нового контракту по транзиту газу. Одночасно Росія намагається реанімувати контрактні відносини по експорту російського газу в Україну. Чотири роки ми не купуємо російського газу напряму. Пропозиція забути про відшкодування подвійне нахабство з їх боку. Мало того, що намагаються на'вязати свій варіант вирішення питання транзитного контракту, так ще й наполягають на відновленні прямих закупок газу з Росії. Ще й ставлять умову відмовитись від присуджених нам третейською інстанцією відшкодувань. Нічого подібного ми прийняти не можемо, якщо не буде капітулянської позиції — політичної директиви з Банкової. Якщо погодитись, підірветься авторитет української компанії в міжнародних судових інстанціях. Ніхто не зрозуміє відмову від справедливо присудженої компенсації. Транзитний контракт не може бути за будь-яку ціну. Якщо поступки обернуться нам багато мільярдними втратами, в контракті не буде сенсу", - каже експерт з енергетики Михайло Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що витрачають гроші українці: дані

"Тривалий час українсько-російських газових відносин перевага була на боці Росії в політичному і економічному відношенні. Їх дешевий газ нам завжди дорого коштував. На піку нафтових цін в 2011-2012 роках "Нафтогаз" платив "Газпрому" щорічно від 12 до 14 млрд доларів. Останні 4 роки вони нічого не отримують від нас напряму. Минулого року ми витратили на закупівлю європейського газу по реверсу 3 млрд доларів. У 2018-му вперше транзитні надходження за сервіс доставки сибірського газу в Європу отримали грошей більше, аніж витратили на купівлю газу. Це те, що не дає спокійно спати раді директорів "Газпрому".Вони обманять знов. Буде період дешевого газу, а потім подорожчання. В 2009 році ми вже це проходили. Рік газ був по спеціальній ціні імені Юлії Тимошенко, а з 2010 влупили ціну по формулі і ми потрапили у пастку. Зараз хочуть повторити", - вважає експерт.

Чинний транзитний контракт України з російським Газпромом уклали 2009-го на 10 років. Його дія завершується 31 грудня. РФ прагне максимально скоротити транзит свого газу через українську територію. Для цього будує "Північний потік-2" — газопровід до Німеччини в обхід України. Київ домагається підписання нового транзитного контракту на 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Російський дешевий газ нам завжди дорого коштував - експерт з енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі