середа, 16 березня 2022 04:06

"Рішення по НАТО прийнято" - дипломат застерігає Зеленського від помилки на переговорах із Росією

"Рішення по НАТО прийнято" - дипломат застерігає Зеленського від помилки на переговорах із Росією
Валерій Чалий вважає, що питання НАТО на переговорах української та російської делегацій уже вирішене. Фото: Укрправда

Питання вступу України до НАТО на переговорах української та російської делегацій вже вирішене, заявив голова правління Українського кризового медіа-центру, надзвичайний і повноважний посол Валерій Чалий.

Про це повідомляє Радіо НВ.

"На жаль, на тих переговорах з Росією, результати яких нам потім пропонують всім почути, вже питання вирішене, наскільки я розумію. Там уже зафіксована зовсім інша позиція України — так званий нейтралітет. Йде мова про роззброєння, далі йде розмова про віддачу території. Це вже лежить проектом на папері. Тому я зараз мовчати не буду. Треба розуміти: президент країни несе величезну відповідальність, ми всі йому довіряємо, ми його підтримуємо, він проявив стійкість. Він має не допустити, [щоб] ці порадники, які ходять навколо нього, направили його абсолютно не в тому напрямку", — зазначив Чалий.

Ризики створює не лише оточення президента, а і Захід, який підштовхує Зеленського знайти формулу компромісу для припинення війни, вважає дипломат, Чалий попереджає, що це може дестабілізувати ситуацію всередині країни, чого і прагне російський диктатор Володимир Путін. Тому застерігає Зеленського від прийняття неправильних рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США планують передати активи російських підприємств Україні

"Захід вважає, що треба знайти формулу, де ми б погодилися на ці різні так звані компромісні позиції і зупинилися на якісь стадії. Це те, що відбувається зараз. Це питання днів, тижня, 10 днів. Це не означає, що це відбудеться, тому що все ж президент вирішує ці питання. Президент країни може сказати навіть під час війни, що він вирішує, йти в НАТО чи ні. Але є Конституція, є визначений шлях, який потрібно міняти у всіх стратегічних документах.

Вважає, що буде великою помилкою, якщо спочатку прийняти якісь рішення у закритому режимі, а потім намагатися нав'язати це українському народові.

"Якщо це не буде сприйматися, то тоді буде катастрофа. Тоді буде зірвана Україна зсередини — те, що хоче зараз зробити Путін. Поки жертви величезні приносяться, йдуть переговори. Я не проти того, щоб напрацьовувалися рішення, але треба буде дуже відповідальним і уважним; зрозуміти, які рішення взагалі ти здатен провести в Україні зараз, а які ні. Тут є дуже небезпечна межа, яку б не бажано було б перетинати", — додав Чалий.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «"Рішення по НАТО прийнято" - дипломат застерігає Зеленського від помилки на переговорах із Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі