субота, 04 червня 2022 13:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Розстріляний, але не підкорений: український прапор з Азовсталі передали музею
2

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов і захисники Маріуполя передали до експозиції "Україна - розп'яття" державний прапор України, що майорів над Азовсталлю.

Експозицію розгорнуто у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, передає пресслужба ГУР у Telegram.

"Щоб передати на довічне зберігання реліквію, що невдовзі стане титульним експонатом музейної колекції свідчень російсько-української війни, разом із генерал-майором Кирилом Будановим до музею завітали захисники Маріуполя. Зазначена реліквія – це державний прапор України, що майорів над Азовсталлю та, як і поранені воїни, був урятований із пекла сталеварні", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися унікальні кадри прольоту українських вертольотів до заблокованих захисників Азовсталі

Буданов переконаний, що настане час, коли цей прапор, уже як музейний експонат, знову побуває у вже вільному українському місті Маріуполь.

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов і захисника Маріуполя передали до музею державний прапор України, що майорів над Азовсталлю
Фото: t.me/DIUkraine
Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов і захисника Маріуполя передали до музею державний прапор України, що майорів над Азовсталлю

У ГУР додають, що на заході були й дружини захисників Маріуполя, які дотепер у російському полоні.

"Неймовірну силу духу та незламності випромінюють ці мужні жінки. Вони сповнені наснаги й упевненості, вони борються й боротимуться за своїх чоловіків-героїв", - зазначили в пресслужбі.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу доставили 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб прибули через гуманітарний коридор .

Для подальшого повернення їх додому з ОРДО та РФ запланована процедура обміну. Комітет Червоного Хреста почав реєструвати військовослужбовців, які залишають Азовсталь. Вже зареєстрували сотні полонених. Військові заповнюють форму з особистими даними. Вказують ім'я, дату народження і найближчих родичів.

Росіяни називають кількість українських військових, які вийшли з Азовсталі - 2 439.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляний, але не підкорений: український прапор з Азовсталі передали музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі