неділя, 23 травня 2021 20:23

Розповіли, чим у будівництві держави українці відрізняються від американців

Розповіли, чим у будівництві держави українці відрізняються від американців
Петро Бурковський назвав українську національну ідею. Фото: Тарас Подолян

Сенс існування українців не у тому, щоб воювати з Росією, а побудувати державу, в якій люди будуть жити гідно, вважає політичний аналітик "Демократичних ініціатив" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

"Це держава, де поліцейські поважатимуть платників податків, політики вважатимуть що краще програти вибори, ніж взяти брудні гроші у спонсорів, і в якій "бандити сидять в тюрмах, а не в парламенті", за словами В'ячеслава Чорновола. Це й держава, де наукові знання цінуватимуться вище за релігійні заповіді. Така матиме шанс на існування в сучасному світі наступні 30-50 років".

Каже, нам для цього бракує часу.

"Різниці між народами немає, крім історії, яку вони пережили. Ми відрізняємось від американців тим, що на їхній землі понад 150 років не було війни. У нас лише у минулому столітті - кожне десятиріччя. Це Перша світова, українські революції 1917-1921 років, потім була колективізація і Голодомор, розстріли інтелігенції 1936-1938 рр., Друга світова війна, голод 1947 року, війна в Афганістані, де постраждало багато молодих українців, Чорнобиль, і зараз російсько-українська війна. У нас не було покоління, яке не воювало або не втрачало рідних і не боролося за виживання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які українські проблеми загострила війна

Зараз історія в наших руках, додає.

"Керуємо своєю долею, хоч не керували нею з 1991 року до цієї війни з Росією. Якщо виживемо у війні, це покаже, що головні якості – здатність консолідуватися, довіряти один одному - у нас є. Це буде промовистим свідченням, що ми європейська нація у сенсі, що здатні раціонально ставити цілі і досягати їх".

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю В ПОТОЧНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Після зустрічі президента РФ Володимира Путіна та президента США Джо Байдена почнеться загострення, вважає педставник Донецька в українській делегації в політичній підгрупі в ТКГ Сергій Гармаш.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чим у будівництві держави українці відрізняються від американців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі