вівторок, 07 липня 2009 09:39

Радбез ООН засудив запуски ракет КНДР

Радбез ООН засудив запуски ракет КНДР
Члени Ради безпеки ООН засудили запуски ракет, проведені КНДР минулої суботи, і вимагали від Пхеньяну припинити дії, які порушують резолюції РБ.

Про це заявив журналістам голова РБ в липні, постійний представник Уганди при ООН Рухакана Руганда після екстрених консультацій у понеділок ввечері, 6 липня.

Консультації зібралась на прохання делегації Японії.

У заяві, поширеній РБ, висловлюється не тільки засудження нових запусків північнокорейської ракет, але й глибока стурбованість у зв"язку з діями Пхеньяна. У заяві члени Ради безпеки особливо підкреслили, що ракетні випробування Північної Кореї є порушенням резолюцій ООН, і закликали Пхеньян негайно припинити подібні дії і підкоритися вимог світового співтовариства.

Водночас РБ не стала приймати жодних документів - резолюції або заяви голови - у відповідь на ці дії, обмежившись лише усним виступом голови перед журналістами, текст якого був погоджений всіма членами РБ на консультаціях.

"Члени Ради безпеки знову заявили, що КНДР повинна виконувати в повному обсязі свої зобов"язання за відповідними резолюціям, включаючи резолюції 1718 і 1874. Члени Ради безпеки звертаються до всіх сторін утриматися від будь-яких дій, які могли б посилити положення у сфері безпеки в регіоні", - сказав голова РБ. З його слів, РБ також вказав на важливість роботи санкційного комітету з Північної Кореї.

Крім того, РБ, як підкреслив Руганда, "висловила прихильність до мирного, дипломатичного і політичного вирішення ситуації" навколо Корейського півострова і прийняла рішення в разі потреби вжити додаткові заходи, у відповідності зі Статутом ООН.

Нагадаємо, 4 липня Північна Корея запустила сім ракет малої дальності. Це відбулося всього через два дні після попередніх запусків.

За матерiалами: Lenta.ru, РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Радбез ООН засудив запуски ракет КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі