середа, 01 липня 2009 15:41

КНДР стоїть на межі голоду

КНДР стоїть на межі голоду

Населенню Північної Кореї, особливо дітям, в найближчому майбутньому загрожує "критична" ситуація з постачанням продовольством. Про це Agence France- Presse заявили в міжнародній гуманітарній організації "Світова продовольча програма" (World Food Programme, WFP).

За словами представника WFP в Північній Кореї Торбена Дью, керівництво КНДР прагне згорнути діяльність агентства в країні. Пхеньян видав чергові розпорядження, які істотно обмежують можливості надання допомоги тим, хто її потребує. Зокрема, WFP заборонено наймати на роботу місцевий персонал. Організацію також зобов"язали погоджувати за тиждень поїздки по країні для дослідження ситуації. Раніше повідомлення подавалось за 24 години.

Дью заявив, що влада не пояснила причини введення нових обмежень. Разом з тим він уточнив, що за останні тижні різко скоротились пожертвування в WFP для потреб Північної Кореї. Представник агентства не став висувати версії відмови донорів організації від постачань продуктів.

Якщо до повторних ядерних випробувань WFP отримувала для потреб КНДР близько 50 тисяч тонн продовольства на місяць, то останнім часом ця цифра зменшилася до 4,5 тисяч тонн на місяць. У зв"язку з цим представник WFP звернувся до всіх країн - донорів програми із закликом продовжити співпрацю в повному об"ємі.

Днем раніше південнокорейська радіостанція KBS World повідомила, що 30 червня представник південнокорейського міністерства з возз"єднання Чхон Хе Сон пообіцяв відновити відправку до КНДР гуманітарних вантажів по лінії громадських організацій вже в найближчий день. Після запуску в Північній Кореї 5 квітня балістичної ракети постачання гуманітарної допомоги з Півдня були обмежені тільки медикаментами.

У КНДР діє карткова система розподілу продовольства, недоїдання є нормою для більшості жителів країни. В кінці 1990-х років в Північній Кореї вибухнув голод, жертвами якого стали, за різними оцінках, від декількох сотень тисяч до декількох мільйонів осіб. З початку 2009 року влада прийняли низку додаткових заходів зі зміцнення карткової системи розподілу продуктів, зокрема, були введені ще суворіші обмеження на функціонування ринків, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «КНДР стоїть на межі голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі