субота, 16 січня 2016 08:00

Рада руками голосує за "драконівські" закони (16 січня)
7

Ніч на 16 січня на київському Євромайдані пройшла в очікуванні штурму і провокацій. Однак ніяких спроб атаки з боку силовиків не було.

З самого ранку в урядовому кварталі почався жвавий рух. Сюди стягнули близько двох тисяч співробітників внутрішніх військ і "Беркута".

Крім того, до центру столиці рухаються величезні колони прихильників чинної влади.

 

Уже прибули близько 70 автобусів з протестувальниками, ще близько 3 тисяч антимайданівців їдуть із Донецька.

 

Народна самооборона посилила охорону барикади на вулиці Інститутській та по периметру Майдану Незалежності та Хрещатика.

 

Зранку 16 січня 2014 року опозиційні народні депутати заблокували парламентську трибуну і кабінет спікера Володимира Рибака. Однак перший заступник Рибака Ігор Калетнік відкрив пленарне засідання з ложі "Партії регіонів".

Депутати від опозиції відібрали у "регіоналів" і комуністів картки. Тоді Калетнік оголосив про "ручне" голосування.

 

Першим голосували бюджет. Далі ж пішли законопроекти, яких у порядку денному не було. Після винесення кожного з них голова лічильної комісії називав голосування вдалим – щоразу нараховуючи 235 голосів "за" (увесь склад фракцій ПР і КПУ). На підрахунок рук він витрачав не більше 5 секунд.

Тексти стали доступні тільки після того, як депутати за них "проголосували".

Закони передбачали зачистку та повний контроль інтернету, кримінальну відповідальність за наклеп, заборону мирних масових заходів і ходіння у касках, продаж сім-карток за паспортами і додаткові повноваження правоохоронцям для придушення масових протестів, заборону руху колон з 5 і більше автомобілів.

 

У цей день Верховна Рада також звільнила від кримінальної відповідальності "Беркут", який бив людей на Майдані.

"Якщо ми побачили, що таке явище (Автомайдан) є, і воно створює проблему в пересуванні інших громадян - треба його врегулювати? Ми вважаємо, так. Якщо побачимо, що практика така, що треба не 5, а 10 автомобілів - давайте 10. Ну не може ж бути так, що по 200-300 автомобілів рухаються як завгодно, а ми це питання не регулюємо", - коментує прийняті закони Володимир Олійник.

"Всі ті закони, які були прийняті, прийняті нелегітимно, неконституційно. Ми їх не визнаємо і визнавати не можемо", - сказав Тягнибок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада приймає диктаторські закони

Більше сотні громадських організацій оголосили повну мобілізацію на Майдані Незалежності в Києві. Віталій Кличко скликає на неділю Народне віче і закликав готуватися до всеукраїнського страйку.

Юрій Луценко закликав до створення Народного Фронту "Майдан" і реального перетворення його на мільйонний народний рух опору. На його думку, "прийняті закони – це в'язниця суворого режиму для всіх, хто почуває себе вільною людиною".

Проти "диктаторських" законів висловилися також європейські політики.

Самі ж майданівці в знак протесту проти прийнятих законів оголосили про проведення "Каструляди".

 
 
Зараз ви читаєте новину «Рада руками голосує за "драконівські" закони (16 січня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі