вівторок, 29 липня 2008 12:57

"Світова криза затягнеться"

Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) вважають, що світові фінансові ринки все ще слабкі, а індикатори системних ризиків залишаються на достатньо високому рівні навіть після року з початку кредитної кризи, пише FinancialTimes з посиланням на звіт фонду.

МВФ побоюється, що зниження темпів зростання економіки США може продовжитися в результаті безперервних потрясінь на фінансовому ринку.

З іншого боку, ціни на будинки знизилися вже і в декількох європейських економіках, включаючи Британію, що є індикатором подальшого посилення проблем на цих ринках.

МВФ заявив, що тоді як можливість збільшення втрат по кредитах класу subprime в США "здебільшого визнана" учасниками ринку, фінансові установи зіткнулися з серйозними проблемами вже і по інших видів позик. "На тлі подальшого зниження цін на житло і уповільнення економічного зростання якість кредитування почала погіршуватися по багатьом видам позик", - мовиться в звіті.

Падіння вартості акцій банків значно ускладнило процес залучення капіталу, що негативно позначається на фінансових показниках. Згідно з оцінками фахівців МВФ, списання фінансових компаній по всьому світу з початку минулого серпня досягли приблизно 400 мільярдів доларів. При цьому фонд відзначив, що об"єм втрат "перевищив об"єм привернутого капіталу".

Більш того, МВФ підтвердив, що, за його оцінками, сумарні втрати від нинішнього циклу фінансової кризи можуть досягти 940 мільярдів доларів. У цю суму входять як втрати від переоцінки ринкової вартості компаній, так і втрати, пов"язані із списаннями по безнадійних кредитах.

МВФ зі схваленням констатує, що шляхом втручання з боку Мінфіну і Федеральної резервної системи в діяльність фінринку США поки вдається стримувати деякі системні ризики.

Проте в звіті також звертається увага на те, що "суть стратегічних рішень і об"єм підтримки стали предметом серйозного обговорення" в останні місяці, що можна трактувати як ввічливу форму твердження, що властям США слід подати фінансовим компаніям ще більшу підтримку, відзначає FT.

За матеріалами: FinancialTimes, Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «"Світова криза затягнеться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі