вівторок, 24 серпня 2010 09:07

"При такій політиці фермери збіднішають, а населення отримає подорожчання хліба"

"При такій політиці фермери збіднішають, а населення отримає подорожчання хліба"

Введення квот на експорт зерна не зможе повноцінно вплинути на стабілізацію ціни на хліб, а призведе тільки до втрат для фермерів.

Про це Gazeta.uaзаявила народний депутат Ксенія Ляпіна.

"З одного боку піднімаються ціни на хліб. З іншого боку, падають ціни на зерно для селян і фермерів. Фактично, за рахунок фермерів уряд намагається виконати соціальні зобов'язання. Але в одних бідних забрати і віддати ще більш бідним — краще не стане. Іншими словами, при такій політиці і фермери збіднішають, і наслення, на жаль, отримає подорожчання хліба. Замість того, щоб ефективно працювати аграрним фондом, скуповувати зерно, робити запаси зерна, - тільки ідуть розмови, а насправді вартість хліба зростає" - зазначила нардеп.

Ляпіна вважає, що уряд не знає, яким чином стабілізувати ціну зерна на внутрішньому ринку.

"Те, що заяви зараз ідуть від фонду, вони, м'яко кажучи, маніпулятивні. Достатньо зерна для чого? Для того, щоб узимку взяти участь в зменшенні біржової вартості зерна, і то, можливо, не дуже достатньо. Для того, щоб забезпечити баланс, точно недостатньо. Іншими словами, уряд просто зараз, не маючи розуміння, як це забезпечити, наклав мораторій на експорт, чим суттєво знизив ціни для фермерів, а насправді нічого не вирішує для населення", - вважає член Комітету промислової і регуляторної політики.

На думку Ляпіної, уряд введенням квот на експорт зерна негативно вплинув на закупівельні ціни у фермерів.

"Так не працює ринок. Завдяки цьому квотуванню різко впала закупівельна ціна. Але закупівельна ціна не має прямої кореляції по зменшенню чи збільшенню цінної реалізації хліба. В цінну реалізацію закладають очікування зростання взимку, закладають проблеми на російському ринку, всі ризики реалізації кінцевого продукту — хліба", - підкреслила "нашоукраїнка".

Як відомо, за прогнозами експертів, восени очікується істотне подорожчання хлібобулочних виробів.

У свою чергу, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв пообіцяв посилити контроль на зерновому ринку через оборудки на ринку.

Перед цим прем"єр-міністр Микола Азаров заявляв, що в уряді не бачать підстав для підвищення цін на хліб.

Однак, у Севастополі на 15-20 копійок подорожчав хліб, що випікається основним виробником хлібобулочних виробів у місті ВАТ "Цар-хліб".

5 серпня ВАТ Кременчуцький хлібокомбінат підняв ціну на соціальний хліб. Буханець ржано-пшеничного хліба подорожчав на 11 коп. - до 2,76 грн. Глава правління Галина Олійник пояснила, що це через дефіцитом муки другого ґатунку.
Зараз ви читаєте новину «"При такій політиці фермери збіднішають, а населення отримає подорожчання хліба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі