четвер, 25 листопада 2010 14:25

"Пластунів" придумали за російську мову карати присіданнями

"Пластунів" придумали за російську мову карати присіданнями

Українських скаутів з патріотичного руху "Пласт" карають присіданнями за використання російської мови.

"Зарядку" за русизми вперше ввели цього літа в Пластунському таборі на Івано-Франківщині, куди з'їхалися діти з різних міст України. Спочатку "порушника" штрафували п'ятьма присіданнями за російську фразу, але самі діти запропонували посилити покарання.

Таке покарання придумала вихователька Олеся Малюванчук. За її словами, діти на таке не ображаються, а батьки вітають такий метод. Разом з тим, офіційно "Пласт" не практикує такі покарання. За словами прес-секретаря організації Михайла Дяківа, очевидно, це ініціатива окремого вихователя.

"Пласт" - український скаутський рух, відомий з 1911 року. "Пласт" зародився на Західній Україні, проте потім поширився і в інших українських регіонах. "Пластунами" були засновник Організації українських націоналістів (ОУН) Степан Бандера і головнокомандувач Української повстанської армії (УПА) Роман Шухевич. У таборі "пластунів" пройшла підготовку одна з дочок екс-президента Віктора Ющенка Софійка, пише "Сегодня".

Приблизно половина українських громадян - переважно на сході та півдні країни - російськомовні.

Нагадаємо, 7 вересня у Верховній раді був зареєстрований проект закону "Про мови в Україні", внесений представниками більшості Олександром Єфремовим, Петром Симоненком і Сергієм Гриневецьким. Формально цей законопроект не робить російську мову другою державною, але надає їй право "вільного функціонування практично і всіх сферах діяльності", що рівнозначно офіційному статусу. Крім того, документ запроваджує двомовність в Україні.

Ухвалення закону про мови в Україні парламент відклав на невизначений термін.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «"Пластунів" придумали за російську мову карати присіданнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі