середа, 28 листопада 2007 14:16

"Ізраїль має звільнити окуповані ним території"

Сирія вважає, що для нормалізації відносин з арабськими країнами Ізраїль має звільнити окуповані ним території, повідомив заступник міністра закордонних справ Сирії Фейсал аль-Мікдад у Аннаполісі. "Нормалізація відносин арабських країн з Ізраїлем може бути досягнута тільки після повного звільнення (Ізраїлем) територій (що належать арабським країнам)", – заявив аль-Мікдад. Також він наголосив, що нормалізація відносин арабських країн з Ізраїлем може бути наслідком звільнення територій, а не передувати йому.

Заступник глави зовнішньополітичного відомства Сирії запевнив також, що Сирія прагне досягнення всеосяжної мирної угоди з Ізраїлем і має "політичною волею" для досягнення цієї мети.

Перед проведенням міжнародної конференції з близькосхідного врегулювання в Аннаполісі Дамаск вимагав від організаторів зустрічі включити до порядку денного питання про окуповані Ізраїлем сірійські Голанські висоти для того, щоб отримати його згоду на приїзд сірійської делегації до Аннаполісу.

Сірійські Голанські висоти були окуповані Ізраїлем у 1967 році одночасно з іншими територіями – сектором Газа, Західним берегом річки Йордан і Східним Єрусалимом. Пізніше Ізраїль оголосив про анексію Голан. Корінне населення Голанських висот складає близько 20 тисяч чоловік.

Миротворці ООН контролюють припинення вогню між Ізраїлем і Сирією в районі Голанських висот від 1974 року.

Сирія виступає за відновлення перерваних у 2000 році переговорів з Ізраїлем без попередніх умов. На думку Дамаска, їх результатом має стати виконання резолюцій 242 і 338 ООН, що передбачають повне виведення ізраїльських військ з усіх окупованих Ізраїлем арабських територій, зокрема з Голанських висот, повідомляє агентство Рейтер.

Зараз ви читаєте новину «"Ізраїль має звільнити окуповані ним території"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі