четвер, 22 квітня 2010 17:13

"Газ по-флотськи" і "Севастопольський дисконт" - російські ЗМІ про договори

"Газ по-флотськи" і "Севастопольський дисконт" - російські ЗМІ про договори

Російські ЗМІ жваво відреагували на заключення нових газових договорів між Росією і Україною. Газета "Новые известия" у статті "Газовий флот" відмітила, що хоча Україні надається 30-відсоткова знижка вона все одно буде платити вдвічі більше ніж сусідня Білорусь.

Газета "Время новостей" у статті "Севастопольський дисконт" написала, що теоретично Чорноморський флот Росії зможе базуватися на українській території як мінімум до 2042 року, адже нова угода передбачає автоматичне продовження ще на п"ять років у тому випадку, якщо одна із сторін не буде виступати проти цього. Автоматичне продовження на п"ять років передбачала і чинна угода по флоту. Втім, знижки на газ будуть діяти лише десять років - утричі менше нового терміну перебування на Україні Чорноморського флоту. Так що військово-газові торги між двома країнами можуть поновитися в найближчій історичній перспективі.

Газета "РБК daily" ("Газ по-флотськи") відзначає, що українські аналітики оцінюють угоду зі скепсисом. Несподіване підписання внесе ще більший розкол в українській еліті та суспільстві, вважає Вадим Карасьов. "Владні олігархічні угрупування мислять як капіталісти, у них немає ніякого геостратегічного бачення, - заявив глава Українського інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - Їм простіше піти на поступки Росії щодо флоту, ніж на економічні преференції". Янукович пішов на ризикований крок, і тепер його чекає битва за ратифікацію в парламенті. Проте, відзначає Карасьов, у Партії регіонів достатньо ресурсів, щоб, "виламуючи руки, діючи батогом і пряником", продавити договір у Верховній раді

Екс-кандидат у президенти України Арсеній Яценюк заявив газеті "Ведомости", що угода про Чорноморський флот порушує конституцію і для його затвердження потрібні зміни в основному законі країни і референдум.

Високопоставлене джерело в Партії регіонів вважає що цього не потрібно, мова йде про доповнення до чинного договору і для його затвердження вистачить згоди простої більшості в Раді, яке у президента є. Регіонал передбачає запеклий опір опозиції, але правляча партія готова боротися за ці угоди всіма законними методами, говорить він.

Угода з"явилася несподівано для українців, вона розколе українське суспільство і згуртує опозицію, пророкує політолог Дмитро Понамарчук. Депутат кримського парламенту Юхим Фікс впевнений у протилежному: рішення по флоту зніме напруженість на Україні, в Криму і самому Севастополі - гарантії тривалого перебування флоту дадуть поштовх розвитку міста.

"Російська газета" заявляє, що Росія і Україна вже 27 квітня можуть провести синхронну ратифікацію угоди щодо Чорноморського флоту. Про це заявив спікер Держдуми Борис Гризлов. За словами Гризлова, він домовився з українським колегою Володимиром Литвином, що Росія і Україна будуть намагатися провести синхронну ратифікацію угоди по Чорноморському флоту.

Заголовки

Зараз ви читаєте новину «"Газ по-флотськи" і "Севастопольський дисконт" - російські ЗМІ про договори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі