вівторок, 09 червня 2009 18:53

Путін розділить радість вступу до СОТ з білорусами і казахами

Путін розділить радість вступу до СОТ з білорусами і казахами
Росія, Білорусь та Казахстан почнуть спільний переговорний процес з приєднання до Світової організації торгівлі (СОТ) як Єдиний митний союз. Про це заявив прем"єр-міністр Росії Володимир Путін.

При цьому, за словами Путіна, всі три країни повідомлять СОТ про припинення переговорів з приєднання до СОТ Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Росії. Путін пояснив, що таке рішення було ухвалене за підсумками зустрічі керівників урядів трьох країн.

Зараз ані Росія, ані Казахстан з Білоруссю не є членами СОТ, проте кожна країна окремо веде переговори зі вступу до організації. У червні за підсумками переговорів з главами торгових відомств США та Євросоюзу міністр економічного розвитку Росії Ельвіра Набіулліна повідомила, що Москва може завершити переговори з приєднання до СОТ до кінця 2009 року.

СОТ, створена в 1995 році, об"єднує більше 150 країн світу і покликана сприяти розвитку міжнародної торгівлі. Росія веде переговори про вступ до організації з середини 1990-х років.

Раніше повідомлялося, що принципи Митного союзу не повинні суперечити нормам СОТ, оскільки деякі країни співтовариства, зокрема і Росія, сподіваються стати членами організації.

За словами Путіна, Митний союз почне діяти з 1 січня 2010 року, коли набуде чинності єдиний митний тариф. Завершення всіх необхідних процедур для формування єдиної митної території трьох країн заплановане на 1 липня 2011 року. C цього моменту весь митний контроль буде винесений на зовнішній кордон Митного союзу, а внутрішнього митного кордону не буде.

Передбачається, що результатом зусиль трьох країн з формування Митного союзу стане створення єдиного митного простору, усередині якого товари пересуватимуться в рамках режиму вільної торгівлі.

У червні гендиректор держкорпорації Роснано Анатолій Чубайс відзначав, що у разі укладення подібного союзу Росії, Білорусі та Казахстану "юридично Росія перестане бути парламентером по СОТ - з"являється новий парламентер". За його словами, таке рішення може затягнути переговорний процес по СОТ на багато років.

Раніше однією з основних перешкод на шляху Росії до СОТ була позиція Грузії по Абхазії та Південній Осетії. Також на багатобічних переговорах з Євросоюзом Москві залишалося вирішити питання з експортним митом на російський ліс і визначити рівень держпідтримки російських сільгоспвиробників, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Путін розділить радість вступу до СОТ з білорусами і казахами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі